Αξίνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα κείτονται δίπλα σε σακίδια πλάτης και σε κόκκινα προστατευτικά κράνη. Μια ομάδα εννέα ατόμων διπλώνει χάρτες, τσεκάρει τον εξοπλισμό και αν το φαρμακείο είναι πλήρες. Ο αρχηγός της ομάδας φωνάζει: «Έτοιμοι;». Και τότε σε χρόνο ρεκόρ όλος ο εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια των 9 ατόμων.
Είναι οι δασοκομάντος της νεοσύστατης μονάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), που μετά από σκληρή και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.
Τρία άτομα που ανεβαίνουν σε μια πλαγιά βουνού με πανύψηλα δένδρα και ένα ελικόπτερο που πετά είναι το σήμα των δασοκομάντος που προσελήφθησαν στις 5 Μαΐου και από τις 11 Ιουνίου βρίσκονται σε υπηρεσία.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστάθηκε η ΕΜΟΔΕ και δημιουργήθηκάν μονάδες της σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λαμία, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο.
Η νέα ειδική μονάδα στελεχώθηκε με 600 άτομα εκ των οποίων οι 500 είναι νεοπροσληφθέντες -με 7ετή σύμβαση-. Οι 440 είναι μάχιμοι δασοκομάντος και οι 60 είναι δασολόγοι.
Οι δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης
Η 2η ΕΜΟΔΕ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και οι εγκαταστάσεις της είναι εντός της 113 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς η μονάδα είναι αερομεταφερόμενη, και η Voria.gr είναι το πρώτο μέσο που συναντά την Ειδική Μονάδα.
«Ο τρόπος λειτουργίας των ΕΜΟΔΕ βασίζεται στην ταχεία μεταφορά με ελικόπτερα και για τον λόγο αυτό έχουν μισθωθεί οκτώ επιπλέον ελικόπτερα τα οποία συνδυάζουν και τη μεταφορά του προσωπικού και την αεροπυρόσβεση και ένα αυτά τα ελικόπτερα το έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη» είπε στη Voria.gr ο διοικητής της 2ης ΕΜΟΔΕ, αντιπύραρχος Αργύρης Ρεγκάς.
Στη μονάδα της Θεσσαλονίκης υπηρετούν 105 άτομα και όπως ανέφερε ο κ. Ρεγκάς η πλειονότητα των ατόμων που προσελήφθησαν ήταν πρώην εποχικοί «οπότε είχαν μια σχετική γνώση και επαφή με τη δασοπυρόσβεση» ενώ όλοι τους πέρασαν από την απαιτητική και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση «και θεωρητική και πρακτική» από τις 5 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου, ενώ την επομένη ημέρα, δηλαδή στις 11 Ιουνίου, ήταν κανονικά σε υπηρεσία.
Η πρώτη μάχη που έδωσαν οι δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Ρεγκάς ήταν «στις 19 Ιουνίου στη φωτιά στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής» ενώ συμμετείχαν και στη φωτιά στο Άγιον Όρος.
Όπως εξηγεί ο διοικητής της 2ης ΕΜΟΔΕ, εκτός από την εκπαίδευσή τους, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η γρήγορη μέσω ελικοπτέρου άφιξη στο σημείο της πυρκαγιάς. «Εμείς στο Άγιον Όρος φτάσαμε σε περίπου 25 λεπτά! Και κατεβήκαμε ακριβώς στο σημείο της πυρκαγιάς» τόνισε.
Η μονάδα βρίσκεται σε υπηρεσία 7 μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. Όπως εξήγησε ο κ. Ρεγκάς, στο 24ωρο δουλεύουν τρεις ομάδες των εννέα ατόμων, οι οποίες έχουν ετοιμότητα 4 λεπτών να φύγουν για το σημείο της φωτιάς, ενώ άλλες τρεις ομάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα μιας ώρας από το σπίτι τους.
Ο στόχος των δασοκομάντος είναι ένας: Να σβήσουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς και μάλιστα χωρίς οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν νερό.
«Είμαστε εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουμε τις φωτιές χωρίς νερό. Χρησιμοποιούμε αλυσοπρίονα, σκαπτικά εργαλεία και επινότιους πυροσβεστήρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεγκάς προσθέτοντας ότι φτάνοντας άμεσα στη φωτιά «μπορείς, αν όχι να τη σβήσεις, τουλάχιστον να την περιορίσεις να μην εξαπλωθεί, έτσι ώστε, όταν έρθουν οι επίγειες δυνάμεις, να χρειάζεται λιγότερος χρόνος και μέσα για να αντιμετωπισθεί».
Readiness 4 λεπτών
Η ετοιμότητα των δασοκομάντος είναι μόλις τέσσερα λεπτά. Έχοντας ήδη έτοιμο όλο τον εξοπλισμό, ο οποίος χωρά στα προσωπικά σακίδια πλάτης, και κρατώντας τα σκαπτικά εργαλεία και τα αλυσοπρίονα σπεύδουν στην πίστα όπου βρίσκεται το ελικόπτερο το οποίο εκτός από τη μεταφορά τους έχει επίσης τη δυνατότητα ρίψης νερού.
«Το ελικόπτερο βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από τις εγκαταστάσεις μας» είπε ο διοικητής.
Σε σχηματισμό, ο ένας πίσω από τον άλλο, φτάνουν στο ελικόπτερο στο οποίο βρίσκεται ήδη ο πιλότος και τους κάνει σινιάλο να ανεβούν. Ο αρχηγός της ομάδας σπεύδει πρώτος, ανοίγει την πόρτα και στη συνέχεια κάνει σινιάλο προκειμένου ένας-ένας οι δασοκομάντος να φτάσουν, να παραδώσουν τον εξοπλισμό τους και να ανεβούν στο ελικόπτερο.
Η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως σημαντική και είναι χαρακτηριστικό ότι τα πράγματα όλα ασφαλίζονται από τον αρχηγό στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου ενώ μόνο ένας παίρνει μαζί του το σακίδιο όπου εντός του βρίσκονται οι χάρτες της περιοχής όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθώς και το πολύτιμο φαρμακείο.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι δασοκομάντος έχουν φορτώσει τον εξοπλισμό και έχουν εισέλθει στο ελικόπτερο με τον πιλότο να ρωτά αν είναι ΟΚ προκειμένου να απογειωθεί.
Οι δασοκομάντος της 2ης ΕΜΟΔΕ κάνουν το σήμα της ετοιμότητας, υψώνοντας τον αντίχειρα, και φεύγουν για να επιχειρήσουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Οι δασοκομάντος λειτουργούν με απόλυτη αλληλεγγύη, ως μια γροθιά. Διαπιστώνεται από τον τρόπο που ο ένας ελέγχει τον άλλον στην ώρα του καθήκοντος, από τα αστεία που κάνουν μεταξύ τους όταν πίνουν καφέ στο εντευκτήριο αλλά κι από έναν μεγάλο πίνακα που έχουν εκεί, στον οποίο απεικονίζεται ένας συνάδελφός τους που χάθηκε πρόωρα.
«Όπως όλες οι κοινωνίες έτσι και η δική μας, η κοινωνία των Πυροσβεστών, έχει τις απώλειές μας και πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας έχουν άνθρωποι που για 20 και πλέον έτη ήταν μαζί μας στη δασοπυρόσβεση. Ένας από αυτούς ήταν ο Γιώργος Κολιντζίκης. Θα είναι πάντα στις καρδιές μας» είπε ο κ. Ρεγκάς.