του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου
π. Προέδρου Συλλόγου Φαρμακοποιών
Το διαβάσαμε στον τοπικό τύπο
Κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαμε 38% λιγότερες νοσηλείες στο Νοσοκομείο του Πύργου
Δεν μιλάμε για το τι έγινε στην Αμαλιάδα και στα Κρέστενα γιατί αυτά που είναι εκεί δεν είναι καν Νοσοκομεία και ως εκ τούτου η νοσηλεία έχει καταργηθεί προ πολλού. Βέβαια μη πει κάποιος ότι φταίει η πανδημία. Αυτή η διάλυση όμως έχει προηγηθεί και τώρα απλά το έργο συνεχίζεται…..
Μερικά νούμερα δυστυχώς δεν αφορούν μόνο την Ηλεία και φυσικά όπως όλα τα νούμερα και όλες οι στατιστικές έχουν πίσω τους μια πραγματικότητα. Το ότι αυτά τα νούμερα αφορούν την Υγεία κάνουν πιο επιτακτική την ανάλυση τους και την λήψη κάποιων μέτρων αν βέβαια υπάρχει πολιτική βούληση προς τούτο. Το ότι πάνω από το ένα τρίτο των συμπολιτών δεν νοσηλεύτηκαν δεν είναι κάτι απλό.
Αυτό το νούμερο έστω και μεμονωμένο είναι η καλύτερη περιγραφή μιας τραγικής κατάστασης που ζήσαμε για την οποία οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα ακόμη και τώρα. Δεν είναι δύσκολο και δεν είναι ανάγκη να είμαστε ειδικοί για να σκεφτούμε τι σημαίνει
για κάποιους συμπολίτες μας να στερηθούν την δυνατότητα νοσηλείας Κάποια ερωτήματα μπορεί να είναι σκληρά αλλά δυστυχώς τίθενται. Πόσοι από αυτούς τους συμπολίτες μας επέζησαν με θαυματουργικό τρόπο και πόσοι πήγαν πριν την ώρα τους να συναντήσουν τον δημιουργό??
Τι στοίχισε το κλείσιμο ολόκληρων κλινικών και η αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων σε κάποια νοσοκομεία σε ανθρώπινες ζωές?? Δυστυχώς αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καν ρητορικά.
Εν τούτοις κανείς εκ των αρμοδίων δεν θα τα απαντήσει
Εμείς ξέρουμε τους νεκρούς της πανδημίας που δεν ήταν και λίγοι συγκριτικά με τις άλλες χώρες αλλά κανείς δεν μας λέει για τις παράπλευρες απώλειες . Και αυτό είναι αναμενόμενο από την στιγμή που κανείς δεν θέλει να τραβήξει την κουρτίνα όταν πίσω από αυτήν είναι ο ίδιος.
Ένα Σύστημα Υγείας σε αποσύνθεση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πανδημία και η Κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει χειροκροτούσε ενθουσιασμένη από τα μπαλκόνια. Στα δυο χρόνια της πανδημίας φρόντισε επιμελώς να μην κάνει προσλήψεις γιατρών γιατί κατά την δήλωση του τιτανοτεράστιου Σκέρτσου μετά την πανδημία όλοι αυτοί θα ήταν αργόμισθοι.
Και τώρα έρχεται η Κυβέρνηση και μας λέει ότι όλα πήγαν καλά.
Όταν μετρούσαμε 100 νεκρούς την ημέρα έπρεπε να γίνει μελέτη ειδικών για να αποδειχθεί ότι η θνησιμότητα αυτών που ήταν εκτός εντατικής ήταν μεγαλύτερη από αυτούς που ήταν εντός της εντατικής.
Μιλάμε για επιστήμη ….
Ήταν τότε που βαπτίστηκαν άρον άρον εντατικές ακόμη και οι διάδρομοι των Νοσοκομείων και κλήθηκαν εν μια νυχτί μη ειδικοί γιατροί να κάνουν την δουλειά του εντατικολόγου. Τελικά πόσους νεκρούς μας στοίχισε ο μη διορισμός γιατρών ????
Και αυτό εννοείται ότι δεν θα απαντηθεί.
Τώρα λέει περιμένουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας το Σεπτέμβριο.
Μακάρι να μην συμβεί γιατί θα ήταν μάταιο να περιμένουμε μια καλύτερη αντίδραση από την πολιτεία. Δυστυχώς είναι ικανή μόνο για τα χειρότερα. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι μέσα στους στόχους της και ουδέποτε το έκρυψε. Η υγεία δεν είναι αγαθό.
Είναι ένα προϊόν και θα μπει και αυτό μέσα στους μηχανισμούς της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
Η εν τοις πράγμασι αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσα στην πανδημία ήταν ο από μηχανής θεός για να επιταχυνθεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Τα απογευματινά χειρουργεία και η συνεργασία με ιδιώτες είναι σκηνές από το μέλλον που είναι πλέον πολύ κοντά μας. Κάποιοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
Εμείς εδώ στην Ηλεία έχουμε ωραία παραδείγματα αυτού του ύπνου από όλους τους αρμοδίους και τα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας . Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε δεν συνίσταται να αρρωστήσεις σε αυτήν περιοχή. Ακόμα και την πρόσβαση στην Πάτρα την δυσκόλεψαν με τις επαναστατικές αλλαγές στον δρόμο.
Μόνη ελπίδα ο καλός θεούλης για όσους βέβαια έχουν φροντίσει να έχουν καλές σχέσεις μαζί του……