Απίστευτες καταγγελίες από τους Ρομά της συνοικίας Παπακαυκά για τη δημοτική αρχή Ηλιδας.
“Μη τολμήσουν να ξαναέρθουν για ψήφο…”
Απίστευτες οι καταγγελίες που εξαπολύουν κατά της δημοτικής αρχής Ηλιδας οι κάτοικοι της συνοικίας Παπακαυκά, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους θυμούνται μόνο στις εκλογές. Καταγγέλλουν πλήρη αδιαφορία αναφέροντας ότι τους έχουν εγκαταλείψει ζώντας παρέα με φίδια και αρουραίους.
Πολύ πιο σκληρή η Πρόεδρος της συνοικίας Παπακαυκά, Βάσω Δημητρίου, η οποία μιλάει για χρήματα που τους ανήκουν και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
“Ανθρωποι και ποντίκια” είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του John Steinbeck και ταιριάζει απόλυτα στους κατοίκους της συνοικίας Παπακαυκά, οι οποίοι, επίσης ζουν με λύματα και βρωμιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνοικία Παπακαυκά Αμαλιάδας ζουν 216 οικογένειες με συνολικό πληθυσμό 1.783 εγγεγραμμένων ατόμων από τα οποία ψηφίζουν 1.400.
Οι καταγγελίες είναι ανατριχιαστικές, όπως και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε….
Στέφανος Σχοινάς
“Αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα. Σκουπίδια, ακαταστασία, εγκατάλειψη. Ηρθαν να καθαρίσουν κάποτε μετά από πολλές πιέσεις. Πολλές φορές υπάρχει προσωπική εργασία. Αναγκάστηκα να μπω σε ξένο οικόπεδο να καθαρίσω για να μη μας φάνε τα φίδια. Συχνά πιάνει φωτιά, δεν ενδιαφέρεται ο δήμος, η πυροσβεστική συνέχεια πηγαινοέρχεται. Δεν θα έπρεπε σαν πυροσβεστική να πει στον δήμο τι θα γίνει εδώ; Υπάρχει πρόβλημα. Η πυροσβεστική να παρέμβει. Δεν είναι μόνο αυτό το σημείο, υπάρχουν κι άλλα ακαθάριστα. Είναι βέβαια κάποια ιδιωτικά, αλλά ας μεριμνήσει ο δήμος με τους ιδιοκτήτες. Κι εγώ αναγκάζομαι, με προσωπική εργασία, να πληρώνω από την τσέπη μου λεφτά για να κάνω τη δουλειά άλλων. Αλλά μέχρι πότε θα μπορώ; Εχουμε προβλήματα με νερά που λιμνιάζουν και βρωμάει ο τόπος. Εχουμε μικρά παιδιά και φοβόμαστε. Εχουμε μόνιμη ακαταστασία”.
Χρυσούλα Μπατζαλή
“Κάθομαι σε αυτή την περιοχή. Εχω εφτά δισέγγονα. Εχουμε πολλά φίδια εδώ πέρα. Γύρω από το σπίτι μου έχει και πολλούς αρουραίους. Πολλές φορές πήγαμε στο δημαρχείο με τον γιο μου, έχω τον μεγάλο γιο μου από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, έκανα παράπονα να έρθουν μα καθαρίσουν και δεν μας δίνουν σημασία. Οταν έρχονται όμως οι εκλογές, έχω 11 άτομα και οι νύφες και τα εγγόνια και πάμε να ψηφίζουμε. Πήγα όμως δέκα φορές κι έκανα παράπονα στον δήμαρχο και ούτε σημασία δεν μας δίνει. Δηλαδή, δεν είμαστε άνθρωποι εμείς; Κάποια στιγμή δεν πρέπει να έρθουν να καθαρίσουν; Χθες πέρασε μέσα από τα πόδια μου ένα φίδι και λιποθύμησα στο δόμο. Ο καθένας μας έχει τα προβλήματά του, δεν είναι σωστό να μας συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί δεν έρχεται ο δικός μας δήμαρχος να δει τα προβλήματά μας; Οταν είναι για ψήφους, μια εβδομάδα νωρίτερα έρχεται να μας δώσει κρέατα. Εμείς δεν τα έχουμε αυτά ανάγκη. Εχουμε ανάγκη να μας καθαρίσει”.
Χριστίνα Τσέλιου
“Εδώ συνέχεια τρέχει η αποχέτευση. Ανα 15-20 ημέρες έχουμε αυτό το πρόβλημα. Τα παιδιά μας περπατάνε μέσα στις ακαθαρσίες. Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε πολύ έντονο πρόβλημα. Εγώ τρέχω σε δερματολόγους με το παιδί μου. Εχει πάθει μόλυνση. Επαθε ακροδερματίτιδα από αυτό. Και το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα αλλά το καλοκαίρι γίνεται πιο έντονο με τις ζέστες. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρο. Μας έχουν αφήσει στη μοίρα μας εδώ. Ζούμε χειρότερα από ζώα”.
Μανώλης Φωκάς
“Ολη η συνοικία έχει πρόβλημα. Από δρόμους αλλά και οι αποχετεύσεις. Δεν υπάρχει ένα καλό, σωστό έργο στη συνοικία μας. Είμαστε 50 χρόνια εδώ και δεν μας προσέχει κανένας. Μόνο όταν είναι οι εκλογές μας θυμούνται για να πάρουν κανά ψήφο. Δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος στον δήμο για τη συνοικία. Ολοι εκλέγονται για προσωπικά συμφέροντα. Για να φάνε λεφτά. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να ενδιαφερθεί για την συνοικία. 50 χρόνια είναι η συνοικία έτσι συνεχίζει όπως την βλέπεις. Κι αν έρθεις μετά από 50 χρόνια έτσι θα την ξαναδείς. Μας βλέπουν για ένα τίποτα. Τα λεφτά μας όμως στην Αμαλιάδα τα αφήνουμε, δεν πάμε αλλού. Αλλά δεν μας βλέπουν ως συνοικία, ως δημότες της Αμαλιάδας. Κανένας τους. 50 χρόνια και η Αμαλιάδα το ίδιο σχεδόν είναι. Δεν έχει δρόμους, ούτε αποχετεύσεις, ούτε φωτισμό. Τίποτα. Απ’ όπου κι αν περάσεις μέσα στη συνοικία βρωμάει. Δεν αντέχουμε σαν δημότες Αμαλιάδος”.
Γεώργιος Γκαιτατζής
“Ηθελα να κάνω μια καταγγελία. Εχουμε μια σπασμένη σωλήνα του δήμου, είναι έτσι τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα νερά, να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και να μην ενδιαφέρεται κανένας. Παρακαλώ πολύ, κάντε κάτι αν μπορείτε. Πήραμε τηλέφωνα, έχουμε κάνει αιτήσεις, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μιλήσαμε επανειλημμένα με δήμαρχο, με αρμόδιους, δεν ενδιαφέρεται κανένας δυστυχώς”.
Πασχάλης Γκαιτατζής
“Εδώ στο λυόμενο που βλέπεις μπαίνουν ναρκομανείς, κατεβάζουν τα παντελόνια τους και βλέπουν τα μικρά μας παιδιά, οι γυναίκες μας. Να γίνει κάτι ή να το απομακρύνουν από εδώ. Και κοιτάξτε τα χάλια της συνοικίας μας. Κίνδυνοι μόλυνσης για όλους μας”.
Ρεβέκκα Χηνά
[κόρη του αείμνηστου συγγραφέα του ‘Γκογκί’, Κώστα Χηνά]
“Είχα κάνει αίτηση στο δήμο με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και ήμουν η δεύτερη στη σειρά στο νομό Ηλείας. Και μόλις πήγα να εγκρίνουν και τα υπόλοιπα χαρτιά που ήθελαν μου βρήκαν κώλυμα ότι δεν έχω ρεύμα στο όνομά μου. Ενώ άλλη, έξι μήνες νωρίτερα, δούλευε με τα ίδια δικαιολογητικά και χωρίς να έχει ρεύμα στο όνομά της. Με έκοψαν λοιπόν, Οταν πήγα στον δήμο μου έκλεισαν τη πόρτα λέγοντας ότι δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν. Είμαι ανύπαντρη μητέρα και καταλαβαίνετε πόσο ανάγκη είχα τη δουλειά. Δεν έκανα τότε ένσταση γιατί δεν είχα τα χρήματα που απαιτούνταν. Αλλωστε ήδη είχα χαλάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή γύρω στα 100 ευρώ για να προωθηθούν τα χαρτιά.
Δεν γνωρίζω από κομπιούτερ κι αναγκάστηκα να πάω σε γραφείο να με εξυπηρετήσουν και φυσικά πλήρωσα. Το γραφείο τα είχε κάνει όλα καλά, εκεί μου βρήκαν κώλυμα με το ρεύμα. Και όταν ζήτησα να μου δώσουν την απόφαση που λέει ότι χρειαζόταν να έχω ρεύμα στο όνομά μου τσακωθήκαμε γιατί δεν μου την έδιναν. Αυτή η κυρία που ήταν στον ΟΑΕΔ και λυπάμαι που το λέω ήταν πολύ ρατσίστρια σε ότι αφορά εμάς τα Ρομά. Δεν μας εξυπηρετεί και πάντα η κουβέντα της σε ότι πρόγραμμα βγαίνει είναι ότι δεν αφορά εμάς γιατί είμαστε αγράμματοι. Μα, έχω τελειώσει το γυμνάσιο γιατί με λένε αγράμματη;
Είχαμε ακούσει ότι κάποιοι εφοπλιστές θα έδιναν τρόφιμα στον δήμο και είχαν γίνει αιτήσεις. Οταν πήγαμε κάποια άτομα από εδώ να κάνουμε αίτηση μου είπαν ότι εγώ δεν δικαιούμαι. Τους ρώτησα γιατί. Μου απάντησαν “εσείς πήρατε”.
Την ξαναρώτησα: “Αυτά δεν είναι για όλους;”
“Για εσάς δεν είναι”. Και πάλι υπήρχε ένας διαχωρισμός.
“Δεν ήξερα ότι είμαστε εμείς κι εσείς”, της είπα, “αλλά τη στιγμή με τους ψήφους θα δούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι εσείς”.
Αυτά συνέβησαν το 2020 με την καραντίνα. Από εκείνα λοιπόν τα τρόφιμα δεν πήραμε τίποτα εμείς”
Γιώργος Οτιμος
“Θα μπορούσα να πω ότι ο εκάστοτε δήμαρχος, εδώ και 30 χρόνια, έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες να πάει μήνυμα στον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας. Εφυγα από τα ρούχα μου σήμερα για όσα είδα και άκουσα. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη γειτονιά στην Αμαλιάδα, να ζουν μικρά παιδιά μέσα σε λύματα. Είναι γεμάτοι οι δρόμοι, δεν έχει γίνει κάτι χρόνια. Μένω στον Ανεμόμυλο και παρακολουθώ χρόνια. Εχω φίλους εδώ και περνάω και τα βλέπω. Ανατριχιάζω με όσα είδαμε. Ελεος.
Φωνάζω κι εγώ για την περιοχή αυτή, γιατί διαφορετικά δεν γίνεται. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Η στασιμότητα είναι θάνατος. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον άρχων της πόλεως και του δήμου. Σε κάποιους μήνες θα καλεστούμε όλοι μας να πάμε να ψηφίσουμε. Την ώρα που θα ψηφίζουμε πρέπει να αλλάξουμε δήμαρχο στον δήμο Ηλιδας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η τραγικότητα”.
Βάσω Δημητρίου
Πρόεδρος συνοικίας Παπακαυκά
“Εκλέχθηκα από τον κόσμο για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς το μόνο που καταφέραμε είναι να μείνουμε στα ίδια και χειρότερα. Δεν μας δίνει κανένας σημασία, ούτε και ο ίδιος ο δήμαρχος. Με όλα τα αιτήματα και τις προσπάθειες που κάνω τα τελευταία χρόνια αφενός δεν μας δίνει σημασία αφετέρου μας βρίζει και δημοσίως λέγοντάς μας γύφτους και ότι δεν τον ενδιαφέρει ο Παπακαυκάς. Το είπε δημοσίως μπροστά μου όπως και με έβρισε. Του έχω πάει επανειλημμένα αιτήματα και λέει πώς δεν είναι αυτός αρμόδιος αλλά ο κ. Χριστοφόρου. Πάω στον κ. Χριστοφόρου και με κάνουν μπαλάκι. Αυτός λέει ‘ότι αποφασίσει ο δήμαρχος’. Και στην τελική ανάλυση είδατε τα χάλια του Παπακαυκά.
Είμαστε μια γειτονιά που μας θυμούνται με τις εκλογές. Ερχονται κι εξαγοράζουν τα νέα παιδιά, που τώρα είναι ευάλωτα με αυτή την κρίση, να μην κρυβόμαστε. Εχει γίνει πάταγος. Οσους μπορούμε να τραβήξουμε εμείς σαν γυναικείος σύλλογος και προσπαθούμε σαν μάνες για το καλύτερο των παιδιών μας, για να μην αρρωσταίνουν. Οτι λοιπόν κάνουμε σαν γυναικείος σύλλογος μόνες μας. Και κανένας δεν μας δίνει σημασία. Εάν δεν είμασταν εμείς το 2019 ο Λυμπέρης δεν θα έβλεπε καρέκλα. Του δώσαμε 480 ψήφους. Δουλέψαμε γι αυτόν. Εκανε καλή καριέρα όλα τα χρόνια κι έλεγε ότι κάποια στιγμή θα βελτιώσει τη συνοικία μας. Ο κύριος αυτός λοιπόν όχι μόνο δεν βελτιώνει τη συνοικία αλλά υπάρχουν κάποια χρήματα για τη συνοικία και δεν τα υλοποίησε για εμάς, παρά βγαίνει στις εφημερίδες και λέει ότι το έργο συνεχίζεται στου Παπακαυκά.
Μετά από αυτά θέλω να βγει δημοσίως να κάνει δήλωση που ακριβώς κάνει έργα. Είναι 2.200.000 ευρώ, ο Χριστοδουλόπουλος έφερε αυτή την χρηματοδότηση, και ο κύριος αυτός επειδή είναι πολύ τσακάλι προσπαθεί με κάθε τρόπο αυτά τα χρήματα να τα υλοποιήσει δεν ξέρω που, όχι στους Ρομά. Τα χρήματα είναι για τους Ρομά. Δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει για το κέντρο της Αμαλιάδας ή για τα Τσεχλέικα. Είναι για τα Ρομά. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Είναι για την συνοικία Παπακαυκά. Δεν μπορεί ότι έρχεται από την Ευρωπαική Ενωση για εμάς να τα κρατάνε. Μόνο επί Κράλλη έγιναν κάποια έργα εδώ. Χάρη του Κράλλη πατάμε αυτή την άσφαλτο και χάρη σε εκείνον υπάρχουν κάποιες δομές εδώ που λέγονται αποχετεύσεις.. Λέγονται.
Η αποχέτευση δεν συνδέει τον έναν δρόμο με τον άλλον γι αυτό τα λύματα βγαίνουν στο δρόμο. Οι άνθρωποί μας υποφέρουν χρόνια. Να βγει λοιπόν ο δήμαρχος να με κατηγορήσει αν μπορεί, γιατί εγώ τον κατηγορώ ευθέως. Που υλοποιεί τα χρήματα, που πήγαν αυτά τα λεφτά… να βγει και να το πει. Τον θεωρώ υπεύθυνο και τον κατηγορώ. Τον κατηγορώ δημοσίως.
Θα σας πω και κάτι ακόμα: Ξεκινάω και πάω Αθήνα και βρίσκω τον υπουργό Αλληλεγγύης Φτώχειας. Ηταν το 2020 με την πανδημία. Ζητάω τρόφιμα για 216 οικογένειες. Ο άνθρωπος αυτός στο 10ήμερο πιστώνει τον δήμο Ηλιδας με 40.000 ευρώ. Και τι έκαναν; Μπορεί ο δήμαρχος να είχε άγνοια, δεν το ξέρω. Τι κάνουν λοιπόν οι υπάλληλοι; Αρχίζουν και μοιράζουν τα ψώνια μεταξύ τους, κι όταν έλαβα τηλέφωνο από τον ίδιο της Αλληλεγγύης Φτώχειας, μου είπε ότι πίστωσε τον δήμο με το συγκεκριμένο ποσό. Καλύπτεται, με ρώτησε, η συνοικία; Του απάντησα “ναι” και τον ευχαρίστησα τον άνθρωπο.
Πάω με το συμβούλιο στο δημαρχείο να διεκδικήσουμε των ανθρώπων τα τρόφιμα. Οχι μόνο μας κορόιδεψαν, όχι μόνο αγανακτήσαμε, όχι μόνο κάναμε μεγάλο αγώνα αλλά δεν μας έδιναν τα τρόφιμα. Μετά από 15 ημέρες βρήκαμε τονβ δήμαρχο, ο οποίος έκανε παρέμβαση και παίρνουμε τα πρώτα ψώνια της τάξεως των 10 ευρώ. Δύο πακέτα μακαρόνια, ένα κουτάκι σάλτσα, μια ζάχαρη κι ένα πακετάκι αλεύρι. Αυτά ήταν σε κάθε σακούλα και κάθε οικογένεια πήρε μία σακούλα με αυτά τα είδη. Παραλάβαμε δηλαδή από τον δήμο 216 ίδιες σακούλες. Μετά από 2 ημέρες παρεμβαίνω στον δήμο και στον κ. Χριστοφόρου ζητώντας του απολύμανση της συνοικίας. Μου είπε ότι στοιχίζει. Τον ρώτησα πόσα χρήματα στοιχίζει να μας κάνουν την απολύμανση στη συνοικία και μου χρέωσαν 7.000 ευρώ την απολύμανση. Χρέωσαν λοιπόν τη συνοικία 7.000 ο δήμος και μειώνουν τα ψώνια. Αφαίρεσαν τον δεύτερο κύκλο των τροφίμων. Πέστε μου λοιπόν εσείς που να έχουμε εμπιστοσύνη; Ντρέπομαι ειλικρινά που ζω στον δήμο Ηλιδας. Οχι ψήφο δεν θα πάρει από τη συνοικία αλλά μη τολμήσει να ξανακάνει δήλωση.
Η παρέμβαση του δήμου Ηλιδας ήταν ότι άνοιξε ένα παντοπωλείο από την Ευρωπαική Ενωση και πήραν κάποια χρήματα. Εμεις είμαστε κάτω από την αιγίδα της ΕΛΑΜ ΠΑΣΕ και μαθαίνουμε τι γίνεται από τα ευρωπαικά προγράμματα, επειδή εκπρόσωπός μας είναι ο Βαδίλης Πάντζιος και μας ενημερώνει. Μάθαμε από αυτόν ότι ο δήμος έχει πάρει ένα σεβαστό ποσό έχοντας την έγκριση να ανοίξει ένα κοινωνικό παντοπωλείο που να ανήκει σε όλους. Και σε Ρομά και σε μη Ρομά.
Σας πληροφορώ ότι μαζέψανε εδώ οι γυναίκες ότι χαρτιά απαιτούνταν και τα πήγαν. Μαζεύτηκαν 280 χαρτιά. Πριν πάω να παραδώσω τα χαρτιά έκανα μία βόλτα και είδα το παντοπωλείο άδειο. Τι νόμιζε ο δήμος; Οτι δεν γνωρίζαμε για τη χρηματοδότηση και θα του δίναμε τα χαρτιά μας ενώ ποτέ δεν ήταν γεμάτο; Που πήγαν τελικά τα λεφτά; Τέρμα πλέον τα παιχνίδια στη πλάτη μας. Εκανα Γενική Συνέλευση και είπα κανένας να μη προσκομίσει χαρτιά για το παντοπωλείο. Και κανένας βέβαια δεν πήγε ούτε ένα χαρτί. Και παραμένει άδειο. “.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ….
Ακαθάριστοι χώροι…. σκουπίδια παντού…
Σπασμένοι δρόμοι….
Τα λύματα τρέχουν στους δρόμους με την κατάσταση να γίνεται περισσότερο αφόρητη το καλοκαίρι…
Το λυόμενο που σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη Γκαιτατζή αποτελεί στέκι ναρκομανών…
Σκέπασαν το φρεάτιο για να μειώσουν τη βρώμα…
Φρεάτια στη συνοικία Παπακαυκά…