Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης του πανέμορφου χωριού Μέλισσα του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, θα διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η δραστήρια Πρόεδρος, Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου.
Η ίδια μιλάει για το χωριό της και τις δραστηριότητές του, για τους ανθρώπους του χωριού, αλλά και για προβλήματα που υπάρχουν όπως το νερό και οι αγροτικοί δρόμοι.
“Καταρχάς να σας καλωσορίσω στη φιλόξενη Μέλισσα. Είναι μια μέρα ιδιαίτερη η σημερινή που έχει να κάνει με την ώρα του πολίτη. Ηθελα να ακούσω απόψε, μετά από τα δυόμιση χρόνια άσκησης των καθηκόντων μου, τα δικά τους θέλω, τα δικά τους παράπονα, αν και καθημερινά συναναστρέφομαι μαζί τους. Είμαι δίπλα τους και είναι δίπλα μου.
Ξεκινάω με έναν πρωινό καφέ μαζί με τους κατοίκους, κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε. Βεβαίως το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό γι’ αυτούς. Εξάλλου συνειδητά κατήλθα στον πολιτικό στίβο. Αλλοι λένε ότι είναι πολύ μικρό το πόστο, όμως εγώ αγαπώ και θαυμάζω τον πρόεδρο που πιστεύει στο τόπο του. Προσωπικά εμπνέομαι από τούτη τη γη, από την δυναμικότητά της και την δυναμική των ανθρώπων της. Πιστεύω στον άνθρωπο. Τον υπηρετώ ανιδιοτελώς. Ανέκαθεν θυμάμαι τον εαυτό μου να προσφέρει.
Πρότυπό μου στη τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πατέρας μου. Θήτευσα κοντά του. Το έργο του είναι τεράστιο. Εγώ ακόμη κάνω μικρά βήματα γιατί πλέον ο ‘Καλλικράτης’ έχει ακρωτηριάσει το θεσμικό μας ρόλο. Εναν ρόλο που προσωπικά σέβομαι γι’ αυτό και τον εκπροσωπώ. Ομως, η αλήθεια είναι πώς τείνει να μας αφανίσει. Είμαστε τα πρόσωπα εκείνα που ναι μεν εκπροσωπούμε τον θεσμό αλλά το σύστημα μας έχει του κλότσου και του μπάτσου.
Προσωπικά δεν συμβιβάζομαι. Αντιστέκομαι, μάχομαι και πορεύομαι εν Θεώ, συνεργαζόμενη πάντα με τις αρμόδιες αρχές, ξεκινώντας από την δημοτική αρχή και τον κ. Λέντζα καθώς και με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τον κ. Γιαννόπουλο προσωπικά. Αξίζει να τονίσω ότι είναι αρωγός ο αντιπεριφερειάχης Ηλείας. Εξάλλου, στις πρόσφατες καταιγίδες που αποτέλεσαν τον εφιάλτη μας, ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας. Ηδη ενημέρωσα τους κατοίκους ότι έργο με προυπολογισμό 1. 900.000 ευρώ περιμένουμε να ξεκλειδώσει. Αφορά την αποκατάσταση του περιφερειακού μας δρόμου που όπως διαπιστώσατε είχαμε κατολισθήσεις. Ηταν εφιαλτικές εκείνες οι στιγμές. Θέλω να τις ξεχάσω.
Βέβαια παρήλθε αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά όπως ξέρετε η κρατική μηχανή πολλές φορές βρίσκεται στην “εντατική”. Απορώ πώς είναι δυνατόν τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων να μην είναι ενεργά πριν την καταστροφή. Απορώ γιατί θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στην καταστροφή και τότε λένε πως ανοίγουν τα συρτάρια με τον πακτωλό των χρημάτων. Χρήματα ακούω, έργα δεν βλέπω ακόμα”.
-Ολοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού μίλησαν για το νερό και τους αγροτικούς δρόμους, ως τα μεγαλύτερα προβλήματά σας.
“Εύστοχα οι συντοπίτες μου αναφέρθηκαν σε μείζονα θέματα, γιατί κάθε κοινότητα σαφώς κι έχει σημαντικά θέματα. Για μένα, ότι αφορά την κοινότητά μου είναι σημαντικό. Κάθε πρόβλημα έχει το δικό του ειδικό βάρος. Το νερό, η ύδρευση. Ακούμε χρόνια τώρα ότι θα έχουμε νερό από το διυλιστήριο και νερό δεν βλέπουμε. Είναι μια πονεμένη ιστορία που ταλανίζει πολλές κοινότητες, όπως και την δική μας. Δεν ξέρω ποιος φταίει, σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Πρόσφατα ο οικισμός Μελισσίων που ανήκει στη δική μας κοινότητα, δεν είχε νερό για ένα μήνα. Μεγάλη ταλαιπωρία”.
-Εγινε αντικατάσταση δικτύου.
“Η αντικατάσταση του δικτύου ήταν έργο που παραδόθηκε από την απελθούσα δημοτική αρχή, όμως υλοποιήθηκε με τη δημοτική αρχή Γιάννη Λέντζα, ο οποίος έκανε κι ένα βήμα παραπέρα. Εγινε σύνδεση με τις δεξαμενές, κάτι που δεν περιλάμβανε η προηγούμενη μελέτη. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό”.
-Η αντικατάσταση γιατί έγινε;
“Επειδή ήταν ακόμα με αμίαντο. Οπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες καρκινογόνες και όχι μόνο, δερματοπάθειες παρατηρούνται ακόμα και σήμερα. Ευελπιστώ ότι άμεσα και με την διαβεβαίωση του δημάρχου μας κ. Λέντζα θα έχουμε νερό καλύτερης ποιότητας και σε αυτό βοηθάει φυσικά η αντικατάσταση του δικτύου, όμως το νερό είναι λιγοστό. Εμείς υδρευόμαστε από μία γεώτρηση. Εχω ζητήσει κι έχει δεσμευτεί ο κ. Λέντζας για μια εφεδρική γεώτρηση, την οποία έχουμε ανάγκη. Ελπίζω πώς θα λυθεί άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι προσωπική του δέσμευση”.
-Για το θέμα των αγροτικών δρόμων;
“Θα έλεγα ότι συντηρούσαμε την αγροτική οδοποιία σε καλά επίπεδα. Ομως μετά την καταιγίδα η αγροτική μας οδοποιία νοσεί. Και νοσεί, πολλές φορές, επικίνδυνα. Φανταστείτε πώς έχουμε ένα χωριό που παρότι έχει συρρικνωθεί το αγροτικό στοιχείο, συνεχίζει να είναι παραγωγικό. Οι άνθρωποι που μένουν εδώ, δραστηριοποιούνται εδώ, μάχονται καθημερινά, παράγουν. Κι έχουμε προιόντα αρίστης ποιότητας, να το πούμε και αυτό και κατακλύζουν ευρωπαικές αγορές και όχι μόνο. Είμαι πολύ περήφανη για την παραγωγή μας”.
-Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πέρα από την καθαριότητα του χωριού σας και δεν θα επαναλάβω τι λένε για εσάς οι κάτοικοι, έχετε και άλλη σημαντική δραστηριότητα.
“Βεβαίως και θέλω να μείνω λίγο σε αυτό. Καμαρώνω για αυτό τον τόπο γιατί πέρα από την αγροτική μας παραγωγή, η οποία συμβάλλει στην εθνική οικονομία -χιλιάδες τόνους προιόντων παράγονται εδώ κι εξάγονται- υπάρχει το τυροκομείο από το 1948, μια οικογενειακή επιχείρηση. Εχουμε τυρί φέτα αρίστης ποιότητας. Μια οικογενειακή επιχείρηση που απασχολεί και ντόπια χέρια και είναι εξίσου σημαντικό αυτό.
Εχουμε κι ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο. Τρία χρόνια τώρα είναι σε λειτουργία, παρότι υπήρχε αλλά ήταν ενιαίο τυροκομείο ελαιοτριβείο. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τώρα όμως είναι δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις για τις οποίες καμαρώνουμε και αφήνουν το δικό τους στίγμα στην οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό ένα χωριό να έχει επιχειρηματική δράση”.
-Τι παράγει ακριβώς το χωριό σας;
“Η Μέλισσα παράγει πατάτα, ήταν από τις πρώτες καλλιέργειες, καρπούζι, πεπόνι, λιγότερη ντομάτα πλέον έως ελάχιστη, φράουλα την τελευταία 10ετία και είναι πολύ σημαντικό. Εχουμε τρεις παραγωγούς φράουλας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παράγονται αυτά τα προιόντα όταν τα αγροτικά εφόδια έχουν πάρει τεράστια αύξηση, όπως και το ρεύμα ή το αρδευτικό”.
-Η σχέση σας με την δημοτική αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποιες είναι;
“Αριστες σε επίπεδο επικοινωνίας και σε επίπεδο αποτελέσματος. Εμείς αιτούμεθα. Θα ξαναπώ ότι ο πρόεδρος κάθε κοινότητας είναι επαίτης εν έτη 2022, για παράδειγμα, χαλικιού. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή δημοτική αρχή. Μιλάω γενικότερα για το σύστημα που επικρατεί και από εκεί πηγάζει όλη η αιτία του κακού. Θα ήμουν αγνώμων να πω ότι μας έχει γυρίσει την πλάτη η δημοτική αρχή. Βεβαίως τα προβλήματα υπάρχουν, προσπαθούμε για την επίλυσή τους ενώνοντας τις δυνάμεις μας κι ευελπιστώ η συνεργασία αυτή να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Σε ότι αφορά την καθαριότητα του χωριού μας σαφώς αρωγός είναι ο δήμος όμως είναι και υπόθεση των κατοίκων”.
-Κατάλαβα ότι οι κάτοικοι είναι δίπλα σας σε όλες τις προσπάθειες που κάνετε.
“Βοηθάνε στο βαθμό που μπορούν, αλλά όταν έχεις την εποπτεία και την ευθύνη μιας περιοχής πρέπει να είσαι μπροστάρης, να εμπνέεις. Προσωπικά κι εγώ από αυτούς εμπνέομαι”.
-Πως μια νέα γυναίκα αποφάσισε να ασχοληθεί με το χωριό της σε αυτό τον βαθμό; Τι σας ωθεί;
“Θα ξαναπώ ότι η σχέση με τους κατοίκους είναι αμφίδρομη. Μη ξεχνάτε ότι σε αυτό το χωριό γεννήθηκα, έκανα τα πρώτα μου βήματα, πήγα στο σχολείο. Εχω μνήμες. Αγαπώ τον τόπο μου, με εμπνέει. Με εμπνέουν οι κάτοικοι κι εγώ εμπνέω αυτούς, γι’ αυτό κι έχουμε πάει το χωριό μας ένα βήμα παραπάνω.
Αφήσαμε πολιτιστικό στίγμα, ανοίξαμε τεράστια πολιτιστική ομπρέλα και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Κάνουμε εκδηλώσεις, έχουμε καθιερώσει αρκετές, όπως την Καθαρά Δευτέρα με το υπέροχο σαρακοστιανό τραπέζι όπου πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι της Μέλισσας και ιδιαίτερα οι χρυσοχέρες του χωριού μας που παρασκευάζουν υπέροχα σαρακοστιανά και υποδεχόμαστε πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.
Η υγειονομική κρίση μας σταμάτησε για λίγο αλλά επανερχόμαστε δριμύτεροι.
Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας με δώρα για μικρούς και μεγάλους με την παρουσία Αι Βασίλη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον κύριο Κοροβέση, τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Είναι φίλος καρδιάς πέρα από τη συνεργασία.
Η Πρωτομαγιά μας επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Παιδικό πάρτι για τις υπέροχες φατσούλες που είδατε. Οταν έχεις νέο κόσμο δεν τον αφήνεις να βαλτώνει και να μαραζώνει. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά, οι αγωνίες και τα άγχη περισσότερα, ας ρίχνουμε λοιπόν λίγο φως στη μουντή αυτή καθημερινότητα μας φέρνοντας μόνοι μας λίγη ευτυχία”.
-Υπάρχει θέμα με τους δασικούς χάρτες;
“Μιλήσαμε για παραγωγή. Η Μέλισσα αντιστέκεται στην οικονομική λαίλαπα, παράγει ακόμα. Ομως διερωτώμαι σε ποια γη; Στη γη που θέλει το σύστημα, το κεντρικό κράτος, να την υφαρπάξει; Τη γη των πατεράδων μας, τη γη των παππούδων μας, τη γη των προγόνων μας, τη ματωμένη τούτη γη; Τη φορολογημένη μας γη; Είναι επαίσχυντο το μέτρο.
Δασικοί χάρτες να εφαρμοστούν αλλά τι; Με υπόβαθρο τους χάρτες του 1945, όταν η χώρα ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση; Για να μιλήσω για την περιοχή ευθύνης μου, κατέβηκαν οι πρώτοι κάτοικοι από την Αρκαδία, από την Βυτίνα για μια καλύτερη ζωή, για να επιβιώσουν. Δεν έπρεπε να εκχερσώσουν; Εκείνα τα ροζιασμένα δάκτυλα εκχέρσωναν, τα ίδια πρόσωπα που γέμιζαν τη γη με ιδρώτα, αντιστάθηκαν και παρέδωσαν στις επόμενες γενιές. Και που σήμερα, αρκετοί από αυτούς έχουν φύγει από τη ζωή με το παράπονο και με δάκρυα στα μάτια. Εφυγαν με την ανασφάλεια ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τίτλοι.
Εάν λοιπόν το κεντρικό κράτος ήθελε να δώσει λύση, θα έπρεπε να επιστρατεύσει τον δικό του μηχανισμό. Τι ζητούν σήμερα να αποδείξει ο πολίτης; Αν η γη είναι δική του; Οτι η γη αυτή παράγει; Οτι η γη αυτή έχει φορολογηθεί; Για ποια γη μιλάμε; Μαζί την αποκτήσαμε; Με τους χαρτογιακάδες των υπουργείων; Είναι τραγικό. Ολος ο κόσμος είναι σε συνεχή ανασφάλεια. Δεν μπορούν να επενδύσουν στη γη τους. Ακόμα είναι Όλα μετέωρα.
Ακούω για μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές του νόμου, τροποποιήσεις… ε, λοιπόν, δεν θέλω να ακούσω τίποτα απ’ όλα αυτά. Η γη είναι δική μας. Να μπει μια τάξη αλλά με άλλο πλαίσιο, όχι με χάρτες του 1945. Αυτοί οι άνθρωποι που εκχέρσωναν με το τσαπί κράτησαν όρθιο το έθνος. Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσουν τη δική μας γη”.
-Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε;
“Το μήνυμα που θα θέλω να στείλω είναι να αγαπήσουν όλοι περισσότερο τον τόπο, να υπερβούμε τον εαυτό μας, να συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία, να την γιγαντώσουμε μέσα από έργα τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά και να φροντίσουμε η καθημερινότητά μας να έχει ποιότητα και ασφάλεια. Κανείς δεν μας κάλεσε να παριστάνουμε τους σωτήρες. Μας εξέλεξαν για να υπηρετήσουμε τον τόπο. Είμαι υπηρέτης του ανθρώπου.”
Διαβάστε και αυτό…
Μέλισσα Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ενα Πεντακάθαρο Χωριό Στα Ορεινά Του Δήμου! [1o Mέρος]