Με την έναρξη του καλοκαιριού, η χώρα βρίσκεται ήδη στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου με θετικές προοπτικές αλλά και χρονίζοντα προβλήματα.
Σημειώνεται ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL.
Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται
με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Για τη νέα αντιπυρική περίοδο μίλησε στην «Political» o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Δημήτρης Σταθόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι εφέτος υπάρχει μια διαφορά στην προσπάθεια που κάνει η φυσική και
πολιτική ηγεσία για την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον δεν μιλάμε για μια
κλιματική αλλαγή αλλά για μια κλιματική κρίση. Αυτό το γεγονός φέρνει σημαντικές προκλήσεις στην εμφάνιση όλο και περισσότερων μεγαπυρκαγιών.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια βλέπαμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά κάθε 15 με 20 χρόνια. Τώρα δυστυχώς αυτός ο αριθμός έχει πέσει στα τρία χρόνια»
Δόθηκαν 72 εκατ. για καθαρισμό
Ο κ. Σταθόπουλος διαπιστώνει μια αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με το βάρος να δίνεται στην πρόληψη. «Έγινε μια εντατική προσπάθεια στους καθαρισμούς και στην απομάκρυνση των καύσιμων υλών. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χρήματα, περίπου 72 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν οι καθαρισμοί των αστικών περιοχών από τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Το
θέμα είναι ότι αυτά τα κονδύλια εμείς δεν έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό για να δούμε πώς διατέθηκαν», σημειώνει και προσθέτει:
«Ενισχύθηκαν επίσης τα εποχούμενα περιπολικά στα δάση μας με περιπολίες που θα κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Είχαμε πέρυσι γύρω στα 90 μεικτά περιπολικά, Στρατό, Αστυνομία και Πυροσβεστική και φέτος θα είναι γύρω στα 300 μόνο από τον Στρατό, πέρα από εκείνα των αστυνομικών».
Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε επίσης ότι φέτος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια επαναδημιουργείται η ομάδα «Θησέας» του Πυροσβεστικού με 100 μηχανές βουνού, που θα βρίσκονται και αυτές μέσα στα δάση.
Λίγο και μεγάλης ηλικίας το προσωπικό
Στα αρνητικά της φετινής περιόδου επισήμανε τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό: «Είμαστε καλά σε εναέρια μέσα, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ μειωμένο, μιλάμε για 4.000 πυροσβέστες που θα έπρεπε να έχουμε παραπάνω. Ο μέσος όρος ηλικίας του πυροσβέστη πλησιάζει τα 48 χρόνια, οπότε στην επόμενη επταετία θα βγουν άλλοι 5.000 πυροσβέστες στη σύνταξη». Πρόσθεσε ακόμη ότι «παραμένει το πρόβλημα των γερασμένων οχημάτων. Υπάρχει τώρα ένα πρόγραμμα με κονδύλια 230 εκατ. ευρώ για
την προμήθεια 1.800 οχημάτων, αλλά αυτά θα τα έχουμε όλα σε τουλάχιστον 7 χρόνια. Μέσα από διάφορα προγράμματα του
ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 1,72 δισ. που θα διατεθούν για την αντιπυρική προστασία σε όλους τους φορείς που
εμπλέκονται, αλλά για να τα λάβουμε πρέπει να γίνουν 39 υποπρογράμματα για να αποδεσμευτούν».
«Πεταμένα λεφτά τα ρωσικά πυροσβεστικά»
Στο θέμα των πτητικών μέσων τόνισε: «Πέρυσι είχαμε μόνο έξι μικρά αεροπλάνα, που ονομάζουμε τράκτορες. Αναμένεται να
ενισχυθούν αυτά με περίπου 13 ακόμη. Τα αεροπλάνα αυτά έχουν τη δυνατότητα να πετούν πολλές ώρες στον αέρα και εκτός από τη
δυνατότητα πυρόσβεσης της φωτιάς μπορούν να κάνουν και επιτήρηση. Ευτυχώς που δεν θα έχουμε φέτος τα μεγάλα ρωσικά αεροσκάφη, γιατί έτσι γλιτώσαμε 5 εκατ. ευρώ, που για εμάς τους πυροσβέστες ήταν πεταμένα λεφτά. Στην ουσία, δεν πρόσφεραν
κάτι, γιατί αυτά τα υπεραεροπλάνα είναι καλά για τις στέπες της Ρωσίας ή περιοχές μεγάλες και ανοικτές, όπως στη Λάρισα. Τα δικά μας εδάφη είναι γεμάτα με ρεματιές και φαράγγια, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα αυτά τα αεροπλάνα να προσφέρουν. Ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος που έκανε η Πολιτική Προστασία».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος είπε επίσης ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύθηκε με 500 δασοκομάντος, οι οποίοι αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται. «Γίνεται μια καλύτερη προσπάθεια με τους εθελοντές πυροσβέστες που προσφέρουν τα μέγιστα και υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Φέτος επίσης δεν θα ζητηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη, αν έχουμε συμβάντα, γιατί θα είναι ήδη στην Ελλάδα 250 πυροσβέστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και άλλες χώρες. Μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα βρεθούν σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Αθήνα και η Τρίπολη».