Η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κάτω Αχαΐας – Πύργου και της σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με την Πάτρα φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει αφού σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», η μελέτη κόστους οφέλους για το έργο «Α΄ Φάση Αναβάθμισης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Μεταξύ ΣΣ Κάτω Αχαΐας και ΣΣ Πύργου» ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία στην οποία είχε αναταθεί και αφού το έργο κρίθηκε ωφέλιμο, ήδη ο ΟΣΕ στον οποίο κατατέθηκε, ετοίμασε το τεχνικό δελτίο το οποίο το οποίο θα προωθηθεί στα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Πλέον, αναμένουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον ΟΣΕ ο οποίος αναμένεται μέχρι τέλος του Ιουνίου με αρχές Ιουλίου έτσι ώστε σε έξι μήνες να έχει βρεθεί ο ανάδοχος που θα πιάσει δουλειά προκειμένου να είναι εφικτός ο στόχος επαναλειτουργίας της γραμμής μέσα σε δυο χρόνια!
Το έργο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος, αποτελεί μέρος του συνολικότερου έργου σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ της Πάτρας και του Πύργου και είναι συνέχεια της διασύνδεσης που πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση μεταξύ της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής που είναι ανενεργή μέχρι και τον Πύργο, ενώ περιλαμβάνεται σε αυτό η ανακαίνιση των επτά σταθμών από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο.
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί ανακαίνιση της υποδομής, επιδομής και θα γίνει αντικατάσταση στρωτήρων, ενώ πρόσθετα θα τοποθετηθούν αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων και πλέον η διάρκεια της διαδρομής θα είναι μία ώρα.
Η χρηματοδότηση του Έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω πόρων του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη, καθώς το έργο αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ο οποίος έχει αναλάβει να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για το σχεδιασμό και την ωρίμανση του. Έχουν ήδη εκπονηθεί από τον ΟΣΕ οριστικές μελέτες έργων υποδομής για την σιδηροδρομική γραμμή από την Πάτρα έως τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.
Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας. Το τμήμα του Έργου από την Κάτω Αχαΐα έως τον Πύργο θα αποτελέσει μελλοντική προέκταση του Προαστιακού Πάτρας και θα εξασφαλίσει την επανασύνδεση της πρωτεύουσας της Ηλείας με την Πάτρα αλλά και την Αθήνα.
Η αναγκαιότητα της υλοποίησης του έργου είναι πολύ σημαντική για τις υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για τον ΟΣΕ καθώς το έργο θα διασυνδέει σημαντικά λιμάνια κρουαζιέρας (Κατάκολο), θα εξυπηρετήσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής επιρροής του έργου, θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές μεταφορές και θα διασυνδέσει τις δυο μεγάλες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Τα έργα θα έχουν συνολικό μήκος 78 χλμ. με 113 μικρά και μεγάλα έργα και 14 Στάσεις, σε Κάτω Αχαΐα, Σαγέικα, Λάππα, Βάρδα, Κουρτέση, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Γαστούνη, Αμπελόκαμπο, Αμαλιάδα, Προφήτη Ηλία, Σκουροχώρι και Πύργο. Ο σχεδιασμός αφορά τη λειτουργία 11 σταθμών μέχρι τον Πύργο και θα υπάρχει από εκεί και πέρα και το δρομολόγιο για την Αρχαία Ολυμπία.
Θανάσης Κοτταράς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ
«Έτοιμο το τεχνικό δελτίο, σε ένα μήνα η προκήρυξη του διαγωνισμού»
«Το έργο αφορά την άμεση επανασύνδεση Πύργου-Πάτρας με τραίνο σε μετρική γραμμή και παράλληλα τη δημιουργία υποδομών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κανονικοποίηση της γραμμής, όταν θα ολοκληρωθεί και η κανονικοποίηση της Πάτρας. Στα προς εκτέλεση έργα περιλαμβάνεται και η πρώτη φάση κανονικοποίησης της γραμμής. Δηλαδή πέρα από τα έργα ανακαίνισης της μετρικής γραμμής θα γίνουν και έργα διαπλάτυνσης της υποδομής και όποια άλλα τεχνικά έργα χρειαστούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η μελέτη κόστους οφέλους και από την στιγμή που το έργο κρίθηκε ωφέλιμο, ο ΟΣΕ έχει ετοιμάσει ήδη το τεχνικό δελτίο το οποίο θα σταλεί στα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης για την έγκριση της χρηματοδότησης. Μέχρι τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου θα έχει βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Στόχος είναι το τρένο να λειτουργεί σε δυο χρόνια».
www.patrisnews.com