Χάβαρι: Το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Ηλιδας στην εγκατάλειψη!!! [δηλώσεις-φωτογραφίες]

Το χωριό των: Αθανασίου Φουντά, πρώην αντιδημάρχου δήμου Ηλιδας – Νίκης Κοκκαλιάρη, Γ. Γραμματέας δήμου Ηλιδας – Αλεξίας Κοτσάφτη, Προέδρου Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ήλιδας

 

 

Οταν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φτιάξουν το χωριό τους πιστεύει κανείς ότι θέλουν και μπορούν να φτιάξουν τον δήμο;

 

 

Το Χάβαρι είναι χωριό, που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Αμαλιάδας-Σιμόπουλου, σε απόσταση 8χλμ. από την Αμαλιάδα και σε υψόμετρο 89 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά και όμορφα χωριά της περιοχής γύρω από την Αμαλιάδα.

 

Ιστορικά το χωριό δημιουργήθηκε στα μισά του 19ου αιώνα από τους Λασταίους, Αγριδαίους και Καμενιτσιώτες της Αρκαδίας που ξεκίνησαν ως τσοπάνηδες που ξεχείμαζαν τα κοπάδια τους στην περιοχή και ως εργάτες γης. Οι τσοπάνηδες εγκαθίστανται σε τέσσερις λόφους με μεγάλους βοσκότοπους και δημιουργούνται τρεις συνοικισμοί με τις επωνυμίες Ντανασαίικα, Ραμπαβιλαίικα, Σιαχαμαίικα.

 

 

Οι Λασταίοι έρχονταν εδώ του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτ.) ή Αγ. Φιλίππου (14 Νοεμ.) και έφευγαν για τη Λάστα του Αγ. Κων/νου (21 Μαΐου). Μετέπειτα οι συνοικισμοί ενώνονται και δημιουργείται το Χάβαρι, έτσι ονομαζόταν η τοποθεσία, και η εκεί πηγή Χαβαρόβρυση. Η ονομασία Χάβαρι ήταν από πριν γνωστή και σύμφωνα με μια εκδοχή οφείλεται στα «χάβαρα», δηλ. τα θαλασσινά κοχύλια που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα όμως και με την Ακαδημία Αθηνών η ονομασία Χάβαρι είναι ανθρωπονυμικό, δηλ. οφείλεται μάλλον στο επώνυμο «Χάβαρης» κάποιου που ζούσε εκεί πολύ παλιότερα. Ειρήσθω εν παρόδω ότι, havari στα Τουρκικά σημαίνει «απόστολος».

 

Τη νύχτα της 1ης προς 2α Ιουλίου 1909 έγινε στην περιοχή καταστρεπτικός σεισμός που κατέστρεψε όλο το χωριό. Οι νεκροί ήταν 25 ενώ οι τραυματίες περισσότεροι. ο γεωλόγος που εξέτασε το έδαφος υπέδειξε καταλληλότερο έδαφος για να ξανακτιστεί το χωριό τη θέση Μηλίτσες 1 χμ. νοτιότερα του παλιού. Έτσι λοιπόν μετά από σχεδιαγράμματα μηχανικών χτίστηκε το χωριό στη θέση που είναι σήμερα.

 

 

Δυστυχώς όμως και αυτό το χωριό, το μεγαλύτερο του δήμου Ηλιδας, έχει εγκαταλειφτεί, αν και από αυτό κατάγονται ή μένουν πρώην και νυν πρωτοκλασάτα στελέχη του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη. Οι προεκλογικές υποσχέσεις, παρέμειναν απλές υποσχέσεις, όπως και σε όλα τα χωριά του δήμου Ηλιδας. Σκουπίδια παντού, ξερά χόρτα και “σπασμένοι” δρόμοι συνθέτουν την εικόνα του μεγαλύτερου χωριού του δήμου Ηλιδας, ενώ οι κάτοικοι ως το πιο σοβαρό πρόβλημα αναφέρουν την αποχέτευση, παρά τις χρόνιες εξαγγελίες των δημοτικών αρχών.

 

 

Δυστυχώς, ένα ακόμη όμορφο χωριό εγκαταλειμμένο,

που δεν του αξίζει αυτή η τύχη.

 

 

 

Διονύσιος Ράλλης
Ιερέας

 

 

“Σε κάθε μέρος υπάρχουν προβλήματα. Σκοπός είναι να επιλύονται στο μέγιστο δυνατό. Από την στιγμή που ήρθε ο Καποδίστριας και αργότερα ο Καλλικράτης, που γίναμε ένα με την Αμαλιάδα, το χωριό μας εγκαταλείφτηκε τελείως. Ρίχτε μια ματιά από μόνος σας. Ο πληθυσμός του χωριού κατάγεται, δηλαδή οι πρόγονοί μας ήρθαν από την Λάστα Γορτυνίας, περίπου δυόμιση τρεις χιλιάδες πληθυσμού, οι περισσότεροι έμειναν εδώ και οι υπόλοιποι πήγαν στα Λαστέικα του Πύργου. Ηταν λοιπόν μια κοινότητα, η οποία είχε ανάπτυξη, είχε εισοδήματα.

 

Οταν πήγαμε στον δήμο Αμαλιάδος είχαμε πλεόνασμα 25.000.000 δρχ, τα οποία πήγαν εκεί. Μελέτη έτοιμη για την αποχέτευση είχε ο αείμνηστος πρόεδρός μας Γιάννης Τράπαλης. Οτι βλέπετε, πεζοδρόμια, δρόμοι κ.α., έγιναν επί προεδρίας Τράπαλη. Ακόμη, και το πιο σπουδαιότερο, έγινε πλαστικοποίηση του δικτύου ύδρευσης που δεν ξέρω αν ακόμη έχει ολοκληρώσει η Αμαλιάδα. Ολο το δίκτυο. Το Κακοτάρι περνάει από εδώ μπροστά και εμάς μας έχουν βγάλει έξω από το πρόγραμμα. Ο βιολογικός που πάει στο φράγμα και η δεξαμενή που θα αρδεύονται όλοι κάτω στο Χάβαρι, μας έχουν βγάλει απ’ έξω από το πρόγραμμα να πάρουμε εμείς νερό από εκεί.

 

Συνέχεια υπόσχεται κάθε υποψήφιος ότι το πρώτο μέλημά του θα κάνει την αποχέτευση. Τρία χλμ είμαστε από τον Αγιο Ιωάννη. Εχουν συμπεριληφθεί κανά 2-3 χρόνια Δουνέικα, Καρδαμάς, Σαβάλια, Μαραθιά, Αμπελόκαμπος, εμάς μας έβγαλαν έξω. Και όταν κάποτε έκανα μια ερώτηση στον Κατσιφάρα, πρώην Περιφερειάρχη και δήμαρχος ήταν ο Χριστοδουλόπουλος -είχαν έρθει να εγκαινιάσουν τον δρόμο από την Δάφνη και πάνω- και του είπα αυτό. Και τι μου απάντησε; Για να γίνει αποχέτευση στο Χάβαρι πρέπει να κάνουμε άλλον αγωγό να τον βγάλουμε πέρα στο Ρουπάκι, δηλαδή που έχει φυσική ροή. Μα, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με τόσα μηχανήματα που υπάρχουν σκέφτονταν πώς θα το ανεβάσουν σε 20 μ. υψόμετρο;

 

Εν πάση περιπτώσει το χωριό μας έχει μείνει τελείως πίσω. Τα τοπικά συμβούλια που εκλέγονται δεν ακούγονται, ούτε λόγο έχουν. Εχουμε μείνει τελείως πίσω παρ’ ότι είμαστε 6 χλμ από την Αμαλιάδα. Τι να σας λέμε εμείς; Τα διαπιστώνεται και μόνοι σας. Εχουμε δήμαρχο, δεν έχουμε; Εγώ δεν τον έχω δει ποτέ εδώ να έρθει, να πιει έναν καφέ στην πλατεία. Να πούμε ότι είναι ο δήμαρχός μας που τον βγάλαμε. Τίποτα δεν έχει γίνει. Και ότι μένει στάσιμο φθείρεται.

 

 

 

 

Ηλίας Σιαχάμης

κάτοικος Χαβαρίου

 

 

“Υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως σε όλα τα μικρότερα χωριά. Το Χάβαρι δεν νοείται ως χωριό, θα έλεγα ότι είναι μια κωμόπολη. Ηταν οικονομικά αυτόνομο, δεν είχε τόσα προβλήματα αλλά και ότι προβλήματα είχε μπορούσε άνετα να τα επιλύει. Ομως από τότε που πήγαμε στην Αμαλιάδα άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο τουλάχιστον που έπρεπε να υπάρχει, και ήταν μέσα στη φιλοσοφία της ενσωμάτωσης του Χάβαρι με τον δήμο, είναι να υπάρχει ένας οδικός άξονας, μια οδική σύνδεση όλων των όμορων κοινοτήτων. Δυστυχώς εδώ, όπως ήταν και πριν τον Καποδίστρια κι ας ήρθε και ο Καλλικράτης και όποιος άλλος ήθελε, τα πράγματα παρέμειναν ίδια με αποτέλεσμα, μια και μιλάμε για το Χάβαρι,  για παράδειγμα  ο δρόμος Σώστη-Χάβαρι είναι εγκαταλειμμένος. Δρόμος εγκαταλειμμένος από τότε, με λακκούβες και χαλίκια και πολύ δύσβατος.

 

Ακόμη χειρότερα είναι ο άλλος δρόμος Κρυονέρι-Χάβαρι, πιο δύσβατος. Μάλιστα εκεί είναι η αγροτική περιοχή Πλατανιά, που ονομάζουμε εμείς, όπου είναι και ο κύριος όγκος του εισοδήματος λόγω του ότι είναι σταφιδοπαραγωγικό μέρος. Και το χωριό μας είναι κατ’ εξοχήν σταφιδοπαραγωγικό και από εκεί απορρέουν έσοδα για τον δήμο στην ουσία. Ευτυχώς που αν κι έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια που έφτιαξαν τουλάχιστον τον δρόμο Αρχαίας Ηλιδας-Χάβαρι. Οπως και να έγινε είναι αρκετά ικανοποιητικός. Αυτός ο δρόμος για μένα έπρεπε βέβαια να έχει γίνει το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης θα έπρεπε να είχε γίνει και ο δρόμος Αρχαίας Ολυμπίας-Πάτρα το 2004. Και τι ψάχνουμε τώρα; Είχαμε και πρωθυπουργό τον Σημίτη που ήταν από την περιοχή μας και δεν έκανε τίποτα.

 

Αλλα προβλήματα που έχουμε εμείς εδώ είναι η αγροτική οδοποιία. Δεν μπορούμε να πάμε στα κτήματά μας. Φέτος με τις μεγάλες κακοκαιρίες δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε τις ελιές μας σε κάποια σημεία. Φωνάζαμε να μας ρίξουν λίγο χαλίκι. Ασε που ο τρόπος με τον οποίο ρίχνουν χαλίκι στους αγροτικούς δρόμους είναι τελείως λάθος. Δεν πηγαίνει ποτέ κανένας υπεύθυνος, κάποιος μηχανικός να επιβλέπει. Για να κλαδέψουν κάτι δέντρα μας είπαν ότι πρέπει να έρθει γεωπόνος και πράγματι ήρθε. Στους αγροτικούς δρόμους δεν χρειάζεται να είναι ένας τεχνικός να επιβλέπει; Η χαλικόστρωση γίνεται με τέτοιο τρόπο που ρίχνει το φορτηγό και πολλές φορές δεν μπορούμε να περάσουμε γιατί πρέπει να στρωθεί. Γίνονται άκαιρα πράγματα.

 

Το μεγάλο επίσης πρόβλημά μας που πάντα μας έταζαν και πάνω σε αυτό βαρούσαν τις πολιτικές τους εξαγγελίες και ψεύδη είναι η αποχέτευση. Ενα βαρύ πλήγμα για εμάς. Δεν λογίζεται του Χάβαρι τώρα, μόλις 5 χλμ από την Αμαλιάδα και να μην έχει ενταχθεί στο βιολογικό της Αμαλιάδας. Δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ούτε σε αυτό”.

 

 

 

 

Γεώργιος Κανελλόπουλος

κάτοικος Χαβαρίου

 

 

“Από τον καιρό που πήγαμε στην Αμαλιάδα έχουν παραλύσει τα πάντα. Μας έχουν τάξει πολλά και δεν έχει γίνει τίποτα. Ας ξεκινήσουμε με την αποχέτευση. Εχει βγει 5 4ετίες ο Λυμπέρης. Είμαστε φίλοι, δουλεύαμε στην οικοδομή παρέα όταν ήταν φοιτητής. Μου έλεγε ότι με την πρώτη ευκαιρία αν αναλάβω δήμαρχος θα ξεκινήσω την αποχέτευση. Πέρασαν τόσες 4 ετίες του και δεν έκανε τίποτα.

 

Μια μέρα τον βρήκα στην Αμαλιάδα και του το είπα. Γέλαγαν όσοι ήταν εκεί. Του είπα ότι το Χάβαρι δεν είναι κανένα κατσικοχώρι αλλά προάστιο της Αμαλιάδας. Θεωρείται πλέον Αμαλιάδα. Εχει εγκαταληφτεί τελείως. Δεν βάζεις τουλάχιστον έναν υπάλληλο μια-δυο φορές την εβδομάδα να καθαρίζει τους κεντρικούς δρόμους που έχουμε βρωμίσει; Στο Χάβαρι είναι ένα εξωφρενικό πράγμα. Εχει διαλύσει το σύμπαν.

 

Πριν ένα μήνα ήρθε η Αυγεριονοπούλου. Μιλάω ανεξαρτήτως παρατάξεως, ανεξάρτητα που ανήκει ο καθένας. Της είπα ‘συγνώμη κυρία μου, έκανες μεγάλο λάθος που ήρθες στο Χάβαρι”, γιατί εγώ είμαι λίγο θρασύς.

Μου απάντησε ‘γιατί κύριε μου μιλάς έτσι;’

‘Γιατί ένα νοσοκομείο είχαμε στην Αμαλιάδα κι έκλεισε. Δεν έχει ούτε μία σύριγγα. Το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο’.

‘Αστα αυτά θα τα πούμε αργότερα’.

‘Πότε;’ της λέω; Προεκλογικά για να μου πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες;’.

 

Νομίζω ότι ανεξαρτήτως παρατάξεως, όλοι οι πολιτικοί του νομού Ηλείας είναι άχρηστοι. Αλλά θα μου πείτε ότι είχαμε πρωθυπουργό τον Σημίτη που ήταν από την περιφέρειά μας και δεν έκανε τίποτα. Ούτε την καρμανιόλα Πάτρα-Πύργος και έχει σκοτωθεί τόσος κόσμος. Τώρα, μας έριξαν την γέφυρα στον Αι Γιάννη και περνάμε μέσα από έναν δρόμο καρμανιόλα. Μα, είναι πράγματα αυτά; Εχουν εγκαταλήψει και αυτό τον δρόμο τόσα χρόνια.

 

Χάλια και η αγροτική οδοποιία. Θες να σου πω κάτι; Από τότε που ήταν κοινότητα και ανέλαβε πρόεδρος ο Τράπαλης έκανε έργο. Κανένας άλλος πρόεδρος. Υπήρχαν δρόμοι που είχαν καταπατηθεί και κανένας δεν μπορούσε να βάλει χέρι. Αυτός τους άνοιξε και πήρε άλλη όψη το χωριό. Αλλαξε το δίκτυο, που υπήρχε αμίαντος, αυτός ο καρκίνος. Επιτέλεσε έργο ο συγκεκριμένος, αλλά εμείς οι Χαβαραίοι, να το πω έτσι, είμαστε άξιοι της μοίρας μας και την δεύτερη φορά που έβαλε δεν τον ψήφισαν”.

 

 

 

 

Παναγιώτης Αγγελόπουλος

κάτοικος Χαβαρίου

 

 

“Το πρώτο πρόβλημα είναι η αποχέτευση. Μετά είναι οι αγροτικοί δρόμοι και το βασικότερο και για εμάς είναι το θέμα του νοσοκομείου που αναγκαζόμαστε να τρέχουμε στον Πύργο για το παραμικρό. Το νοσοκομείο πρέπει να δουλέψει. Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος κάνει κάτι ενέργειες. δεν έχω να πω κάτι άλλο, αυτά είναι τα βασικά προβλήματα του χωριού μας, όπως λένε και οι υπόλοιποι συγχωριανοί μου. “.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χθες επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Χαβαρίου, με τον οποίο συμφωνήσαμε να τηλεφωνηθούμε σήμερα για να συναντηθούμε και να μας πει την άποψή του. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές μας κλήσεις δεν… απαντούσε. Εμείς όμως δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ και αν ο ίδιος θελήσει, ευχαρίστως να δημοσιοποιήσουμε την όποια άποψη έχει!!!

 

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά…

 

 

Τον περασμένο Ιανουάριο, κάτοικος της κοινότητας Χαβαρίου αντιμετώπισε πρόβλημα με την ιδιαίτερα μειωμένη ποσότητα νερού στο σπίτι του. Ο άνθρωπος απευθύνθηκε στην ΔΕΥΑ και από εκεί [αφού αρνήθηκαν να ελέγξουν την παροχή του] πήγε στο δημαρχείο για να του απαντήσουν ότι δεν μπορούν να ασχοληθούν και να βρει υδραυλικό να το κοιτάξει και φυσικά να τον πληρώσει από δικά του χρήματα. Πράγματι βρήκε υδραυλικό ο οποίος πήγε και τι βρήκε δείτε εδώ…

 

Στο ίδιο χωριό, πάλι τον περασμένο Ιανουάριο νέα καταγγελία για το νερό που έτρεχε ασταμάτητα από την περίοδο των εορτών αλλά η ΔΕΥΑ Αμαλιάδας, γι’ ακόμη μία φορά αδιαφόρησε [δείτε εδώ…]

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Χόρτα… σκουπίδια… ξερόκλαδα…

 

 

 

 

Παιδική χαρά δίπλα στο Γυμνάσιο

 

 

 

 

Το… γήπεδο

 

 

 

Μπεκιάρειο Πνευματικό Κέντρο

 

 

 

Αυτές οι πινακίδες κάτι γράφουν, αλλά τι;

 

 

 

 

Η πινακίδα με την ονομασία του χωριού, επίσης σε άθλια κατάσταση

 

 

 

 

Δρόμοι στο Χάβαρι

 

 

 

 

Ο δρόμος που οδηγεί στο Χάβαρι

 

 

 

 

Αγροτικός δρόμος στην είσοδο του χωριού τελείως ακαθάριστος

 

 

 

Η παράκαμψη στον Αγιο Ιωάννη… παραμένει έτσι για χρόνια

 

 

Διαβάστε και αυτά:

 

Μετά Από Τρία Χρόνια Θυμήθηκε Το Χάβαρι Ο Κ. Παπαδάκος.

ΗΛΙΔΑ– Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ: Με Άτολμα Στελέχη Αναζητεί Σωτηρία Ο Γιάννης Λυμπέρης!

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...