Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Όλοι οι κορυφαίοι θεσμοί αποφάσισαν υπέρ μας»
– Ακολουθούν αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση
– Τα έσοδα αυτών στην κοινωνική πολιτική του Δήμου
– Ξεκινούν άμεσα 131 έργα στις Δ.Ε. Πύργου, Ωλένης και Ιάρδανου
Η πλήρης, οριστική και αμετάκλητη δικαίωση του Δήμου Πύργου ήρθε μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, που έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Δήμος Πύργου κατά της υπ’ αριθμ. 53/22.12.2020 απόφασης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και της υπ’ αριθμ. 177127+158135/9.10.2020 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας
& Ιονίου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η υπόθεση αφορά την εργολαβία έργων ύψους 1.400.000 ευρώ, αποκατάστασης από ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Έργα για τα οποία το χρηματικό ποσό ήταν εξασφαλισμένο από την ΣΑΕΠ 801 (Ταμείο Μολυβιάτη) και λόγω της υπαγωγής του Δήμου σε κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, είχε αποφασιστεί η υλοποίησή τους με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έκπτωση 5% όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Για τη νομική αλλά και ηθική δικαίωση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, μίλησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου, του αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κοτσώνη και του γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννη Βαρελά. Ο δήμαρχος ήταν καταπέλτης έναντι όλης
της προσπάθειας συκοφαντίας και λασπολογίας απέναντι στο πρόσωπό του, όπως τόνισε. Μάλιστα ανακοίνωσε αγωγές, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
«Οικοδομήθηκαν τόνοι λάσπης και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος»
«Πρόκειται για μια καθολική και τελική αμετάκλητη δικαίωση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την από καιρό επιχειρούμενη προσπάθεια συκοφαντίας των διαδικασιών που ακολουθήσαμε, μέσα στο προβλεπόμενο από την πολιτεία πλαίσιο, για την κατασκευή έργων στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, το 2020.
Εμείς, επειδή δεν κάνουμε εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και ηθικής τάξης, αμέσως μόλις έγινε έγερση ζητημάτων νομιμότητας προσφύγαμε σε κορυφαίους θεσμούς, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Συμβούλιο Επικρατείας και το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, για να αποδείξουμε με το κύρος των αποφάσεων αυτών των κορυφαίων θεσμών, ότι τελικά στην πόλη μας υπάρχουν κάποιοι λίγοι νομικοί που είτε έχουν ελλιπείς γνώσεις είτε χρησιμοποιούν τις νομικές τους γνώσεις με δόλιο σκοπό» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.
«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, ακυρώνει την απόφαση της Αποκεντρωμένης που έλεγε ότι δεν συνέτρεχαν οι λόγοι να κάνουμε έργα στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, ενώ την ίδια περίοδο είχε εγκρίνει άλλα έργα με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια περιοχή. Να ενημερώσουμε μάλιστα, ότι ο Δήμος Πύργου δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και δυόμιση χρόνια συνεχώς, καθώς μόλις χθες ήρθε και νέα εξάμηνη παράταση.
Το δεύτερο σκέλος της απόφασης, ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 που είχε εκδοθεί το 2020. Όπου και εκεί, κάποιοι νομικοί της πόλης μας, παρέβλεψαν την απόφαση του Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου – που από τότε μας δικαίωνε – και αυτονομήθηκαν κάνοντας λάθος.
Βεβαίως της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου έχουν προηγηθεί δύο ακόμη κορυφαίες αποφάσεις. Η επικαιροποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το ανώτατο όργανο που προβλέπει το Σύνταγμα για τον έλεγχο των συμβάσεων όπου τότε η Ολομέλεια είχε αποφανθεί ότι σωστά κάναμε όλες τις διαδικασίες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Πύργου και της εταιρείας για την εκτέλεση των έργων αποκατάσταση ζημιών έργων υποδομής που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε: «Και μετά προκλήθηκε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου με απόφαση της Ολομέλειας η απόφαση αναφέρει πως δεσμεύει τις Αρχές κάθε σχηματισμού (εποπτικές και ελεγκτικές) και δεν ισχύει το αντίστροφο. Οι θεσμοί αποφάνθηκαν ότι όλο αυτό ήταν μια τραγωδία απόδειξης της ανεπάρκειας και της δολιότητας. Μεγάλη αξία όμως έχει η ηθική
αποκατάσταση. Επιστρέφουμε τη λάσπη ακέραια σε όλους όσοι την έριξαν!
Τους χαρακτηρίζει! Και με τους νομικούς μου επιφυλάσσομαι για περαιτέρω νομικούς δρόμους. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις αγωγές που μπορούμε να κάνουμε και τα χρήματα θα διατεθούν σε δράσης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου».
Προχωράμε στο έργο
Κανονικά και με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί το έργο προϋπολογισμού 1.4 εκ. ευρώ που όπως δηλώνει ο δήμαρχος Πύργου «στερήθηκε ο τόπος δύο χρόνια τώρα, γιατί κάποιοι σύμφωνα με την προσφιλή τους τακτική, αυτή της συκοφαντίας και λασπολογίας που την έχουν ακολουθήσει με …συνέπεια στον τοπικό τους βίο της αυτοδιοίκησης, το καθυστέρησαν. Αν δεν είχαν κάνει όλες αυτές τις ενέργειες, τώρα οι πολίτες θα χρησιμοποιούσαν ήδη τα προβλεπόμενα έργα. Όμως, πλέον σύντομα ξεκινούν τα έργα, θα κάνουμε και συσκέψεις με τους προέδρους των χωριών και είναι έργα τεράστιας σημασίας για περιοχές που πάσχουν».
Το ιστορικό της διαδικασίας
Όπως υπενθύμισε ο κ. Αντωνακόπουλος, τα χρήματα του έργου είναι εξασφαλισμένα από τη ΣΑΕΠ 801 (Ταμείο Μολυβιάτη) και είναι εγκεκριμένα από το 2017, αλλά ουδέποτε αναζητήθηκαν ή αξιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια!
Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Πύργου βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – και με την πρόσφατη εξάμηνη παράταση – οπότε συνέτρεχαν οι λόγοι της ανάθεσης του έργου μέσω της διαπραγμάτευσης και ποσοστό έκπτωσης 5%, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις πανελλαδικά. Ενώ είναι διαδικασία που ακολουθείται τόσο από άλλους Δήμου, όσο κι από την Περιφέρεια και την Πολιτεία μέσω της κυβέρνησης.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δημοπρασίες που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες είναι συγκεκριμένες.
– Σε αναφορά, γιατί δεν δόθηκε η εργολαβία σε τοπικό εργολάβο ο κ. Αντωνακόπουλος διευκρίνισε: «Όλα τα έως τώρα έργα σε τοπικούς τα έχουμε δώσει και εκεί δίνουμε πάντα προτεραιότητα. Επιλέξαμε σε αυτή την περίπτωση κάποιον εκτός του δήμου Πύργου γιατί μας ενδιέφεραν και άλλα πράγματα, με κυριότερο ότι το έργο πρέπει να εκτελεστεί γρήγορα.
Επιπλέον, υπήρχαν κύκλοι ιστορικής διαπλοκής με τον Δήμο – μάλλον αυτοί ενοχλήθηκαν γιατί δεν δώσαμε σε συγκεκριμένη εταιρεία το έργο. Μόνο μια εταιρεία ενοχλήθηκε…
Νομολογία για όλη τη χώρα
Τέλος, πρέπει να τονιστεί κι ότι αυτές οι αποφάσεις δημιούργησαν και νομολογία για όλη τη χώρα σε ανάλογα θέματα. Ξεκαθάρισαν ακόμη πιο καλά τα πράγματα, στις σχέσεις Αυτοδιοίκησης με Ελεγκτικούς θεσμούς. Μας «ευλογούν» πολλοί δήμαρχοι διότι μπήκαμε μπροστά και καθαρίσαμε το τοπίο από ρυπαρά στοιχεία τέτοιων νοοτροπιών. Στέλνουμε ένα μήνυμα και στην Επιτροπή του άρθρου 152 πως υπάρχουν ευθύνες και γι’ αυτούς. Οι αποφάσεις αυτές είναι κόλαφος γι’ αυτούς, κι ακόμα και τεκμηρίωση άσκησης δίωξης.
Θα τους τσακίσουμε στη νομιμότητα και θα τους τυφλώσουμε με το φως της αλήθειας! Όσο και αν πρόσκαιρα βρίσκουν συμμαχίες στο παιχνίδι της παρατυπίας, εμείς θα τις αποκαλύπτουμε».
Γιάννης Αργυρόπουλος: «Δικαιώνονται και οι συνδημότες μας»
«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών που ήρθε σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι μια δικαίωση τόσο για το δήμαρχο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής που ψηφίσαμε στα συλλογικά όργανα και εγκρίναμε όλες τις φάσεις της διαδικασίας για την υλοποίησή αυτού του έργου. Μια δικαίωση σε νομικό, πολιτικό και ηθικό επίπεδο. Κυρίως όμως είναι μια δικαίωση για τους συνδημότες μας οι οποίοι θα δουν να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους με την υλοποίηση του έργου» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος.
Όπως εξήγησε, η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία θα γίνει τις επόμενες ημέρες, μετά την παραλαβή της επίσημα θεωρημένης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Βάσει της μελέτης ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το έργο εντός 6 μηνών.
Το έργο χωρίζεται σε τρία υποέργα:
-Το 1 ο υποέργο αφορά την Δ. Ε. Πύργου με προϋπολογισμό 555.000 ευρώ. Προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις σε 15 κεντρικούς δρόμους και σε συνοικίες, καθώς και δύο παρεμβάσεις σε γεφύρια στη Σαλμώνη και το Σκουροχώρι.
-Το 2 ο υποέργο αφορά στη Δ.Ε. Ωλένης, προϋπολογισμού 472.000 ευρώ. Πρόκειται για 92 συνολικά παρεμβάσεις σε όλες τις τοπικές κοινότητες.
-Το 3 ο υποέργο, προϋπολογισμού 377.000 ευρώ αφορά 22 παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Ιάρδανου.