Μια τάρτα απλή και κομψή, με βελούδινη γέμιση γκανάς
Χρόνος: 45 λεπτά + 2 ώρες αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 8 άτομα):
Για την κρούστα:
1 ½ φλ. αλεσμένα μπισκότα Digestive
1 κουταλιά ζάχαρη
6 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση γκανάς:
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας, σε κομματάκια
1 φλ. (250ml κρέμα γάλακτος)
4 κοφτές κουταλιές (60γρ.) ξεπαγωμένο βούτυρο, σε κοφτές κουταλιές
φράουλες, ή βατόμουρα, ή ακτινίδια για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για την κρούστα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C. Αναμιγνύετε σε ένα μέτριο μπολ τα αλεσμένα μπισκότα με τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να σμίξουν και να υγραθούν όλα.
Πιέζετε καλά το μίγμα να καλύψει το εσωτερικό μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22-23 εκ. ξεκινώντας από τον περίγυρο και ύστερα τη βάση της. Ψήνετε την κρούστα στο φούρνο για 7-8 λεπτά και ύστερα την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση γκανάς: Βάζετε τη σοκολάτα σε κομματάκια με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και βρείτε ένα καπάκι που να το σκεπάζει (δεν είναι ανάγκη να έχετε καπάκι που να το κλείνει στεγανά, ακόμα και ένα πιάτο φτάνει).
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι μόλις να αρχίσει να κοχλάζει (να φανούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρο). Αμέσως περιχύνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και σκεπάζετε με το καπάκι το μπολ. Το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά και ύστερα χτυπάτε με το σύρμα, ή το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μίγμα, για να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Την αδειάζετε στην κρύα κρούστα και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και να πήξει καλά, είτε για ένα βράδυ εκτός ψυγείου, ή για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σερβίρετε τη τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνίροντάς τη, αν θέλετε, είτε με φράουλες, ή βατόμουρα, ή ακτινίδια…