Ο Δυτικός οδικός άξονας στο επίκεντρο
Καλαμάτα, Πύργος και λοιποί δήμοι της ευρύτερης περιοχής πρέπει να συνεργαστούν και να ενώσουν δυνάμεις ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, συμφώνησαν οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Πύργου, Θανάσης Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στο δημαρχείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ενημερώνοντας τον κ. Βασιλόπουλο, ο Δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι με τα τωρινά δεδομένα το τμήμα Πάτρα-Πύργος θα φτάσει τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Πύργου, αλλά με πρόσθετη χρηματοδότηση θα γίνει δυνατή η προσέγγιση στην δυτική είσοδο του Πύργου.
* Οι Δήμαρχοι στη συζήτησή τους τόνισαν ότι το υπόλοιπο τμήμα, Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, αποτελεί το δυτικό κομμάτι του
Βαλκανικού Άξονα που ξεκινά από την Καλαμάτα και φτάνει μέχρι την Τεργέστη της Ιταλίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η
ολοκλήρωσή του θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα των δύο νομών.
Παν. Αντωνακόπουλος: «Θα συνδράμει με ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών»
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος:
«Εκφράζουμε την κοινή βούληση για την απαραίτητη ολοκλήρωση του οδικού Δυτικού Βαλκανικού Άξονα με τον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα – Καλαμάτα. Ένας άξονας ο οποίος δεν είναι ένας απλός νέος δρόμος αλλά αλλάζει όλη τη φυσιογνωμία των μεταφορών σε όλη τη Δυτική Ελλάδα καθώς κι ευρύτερα στη χώρα και ως εκ τούτου αναβαθμίζονται και τα υπόλοιπα
έργα μεταφοράς.
Συνολικά, σε όλες τις περιοχές που διασχίζει θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές αφού με την βελτίωση των υποδομών και του οδικού
δικτύου, θα συνδράμει με ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Για τον Δήμο μας υπάρχει κι η παρουσία του Κατακόλου που είναι τουριστικό λιμάνι και οι περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον σαφώς αναβαθμίζονται όταν οι υποδομές συγκοινωνίας βελτιώνονται.
Κάτι που ισχύει και για την ανάπτυξη γειτονικών λιμανιών και αεροδρομίων που ουσιαστικά λειτουργούν ως πύλες μεταφοράς
επισκεπτών, ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και διέπονται από σύγχρονο οδικό δίκτυο».
* Όσον αφορά στο τμήμα του Καΐάφα που δημιουργεί τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί μεγάλα ποσά για την αντιμετώπισή τους, οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να προκριθεί η μηδενική λύση. «Ας μείνει ως έχει αυτό το κομμάτι, δεν χάθηκε ο κόσμος για 3 χιλιόμετρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.
– Επίσης, συζήτηση μεταξύ των Δημάρχων αναπτύχθηκε και για την υπόθεση του σιδηροδρόμου.
Οι Δήμαρχοι συμφώνησαν συνολικά να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να ενωθούν δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην διεκδίκηση τόσο του δρόμου, που είναι και το κυρίαρχο, όσο και ευρύτερων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη των δύο περιοχών.
– O κ. Βασιλόπουλος προσέφερε στον συνάδελφό του την έκδοση του Δήμου Καλαμάτας για το 1821 και το επετειακό αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ ο κ. Αντωνακόπουλος ανταπέδωσε με αναμνηστικό κλαδί ελιάς «που συμβολίζει όχι την παραγωγή αλλά την ειρήνη», όπως είπε χαρακτηριστικά και την έκδοση του Δήμου Πύργου «Γεγονότα και άγνωστες πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821».
* Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, καθώς και οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Πύργου, Κώστας Καραγιάννης, οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.