Σε 15 χώρες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον ιό που προκαλεί παγκόσμιο «συναγερμό».
Το Ισραήλ, η Ελβετία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που ανέφεραν κρούσματα σε 15.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, το Ισραήλ και η Ελβετία δήλωσαν και οι δύο ότι εντόπισαν ένα μολυσμένο άτομο που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ το Ισραήλ ερευνά και άλλα ύποπτα κρούσματα.
Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Iσραήλ και Ελβετία.
Ο ιός είναι πιο κοινός σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ωστόσο, περισσότερα από 80 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ιός άρχισε να ανιχνεύεται σε όλη την Ευρώπη – με φορείς δημόσιας υγείας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία να επιβεβαιώνουν τα πρώτα κρούσματα.
Αυτό το ξέσπασμα έχει αιφνιδιάσει τους επιστήμονες, αλλά ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό λέγεται ότι είναι χαμηλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Βέλγιο βάζει σε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών τα κρούσματα – Σκέψεις για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα
Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – την ώρα που συνολικά 14 χώρες επιβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη κρούσματα της ιογενούς νόσου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού.
Στα βήματα του Βελγίου, σύμφωνα με το OPEN, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.
«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».
«Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε.
«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».
Αισιόδοξος ο Μπουρλά: «Δεν ανησυχούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο»
«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.
«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.
«Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία στον άνθρωπο ν’ αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε κι αυτά που οφείλει να προσφέρει», πρόσθεσε ο CEO της Pfizer.
Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα Βρετανό τουρίστα στην Κεφαλονιά, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν.
Ο 29χρονος τουρίστας, ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ευλογιά των πιθήκων: Ανεμοβλογιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα
Ανεμοβλογιά έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα του Βρετανού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας θα υποβληθεί σε επαναληπτικές εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες. Έτσι, δεν αποκλείεται να επρόκειτο τελικά για… λάθος συναγερμό.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα (22.05.2022) η ΕΡΤ, ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος, ενώ παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.
Τι γνωρίζουμε για τη νόσο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι διερευνώνται μια σειρά ύποπτων κρουσμάτων – χωρίς να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες χώρες – και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν περισσότερες μολύνσεις.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εμβόλια κατά της ευλογιάς, τα οποία είναι περίπου 85% αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, επειδή οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.
Μεταξύ των χαρακτηριστικών της νόσου που προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η δυνατότητα μεταλλάξεων, καθώς και η διασπορά της νόσου, καθώς μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί.
Η σπάνια ιογενής λοίμωξη, την οποία οι άνθρωποι συνήθως προσλαμβάνουν στις τροπικές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, μπορεί να μεταδοθεί από πολύ στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.
Είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία.
Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα με το στέλεχος που προκαλεί το τρέχον ξέσπασμα να σκοτώνει έναν στους 100 μολυσμένους.
Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής -καθώς και σεξουαλικής επαφής- και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Η Δρ. Ντούσναπ είπε επίσης ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο της ευλογιάς των πιθήκων στη θεραπεία άλλων λοιμώξεων, καθώς το προσωπικό εκτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Και πρόσθεσε: «Ορισμένες κλινικές που είχαν κρούσματα έπρεπε να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην περπατούν. Το έχουν κάνει κυρίως γιατί αν κάποιος έχει συμπτώματα συμβατά με την ευλογιά των πιθήκων, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να κάθονται σε αίθουσες αναμονής και να μολύνουν άλλους ανθρώπους».
Η Δρ. Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που ανιχνεύονται σε καθημερινή βάση.
Στη Βρετανία, οι αρχές προσφέρουν ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που μπορεί να έχουν εκτεθεί.