Το ράλι ανόδου στην τιμή του ψωμιού και των αρτοποιημάτων συνεχίζεται με τις ανατιμήσεις να φτάνουν το 5% μέσα σε μόλις έναν μήνα και πλέον να πωλείται πάνω από το 1 ευρώ
Αύξηση της τάξης του 5% σημειώθηκε στο ψωμί μέσα σε μόλις έναν μήνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανέβει κι άλλο η τιμή του. Η απόφαση χωρών όπως η Ινδία να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών έχει φέρει έκρηξη τιμών παγκοσμίως καθώς μειώνονται τα αποθέματα, έστω και αν προς ώρας κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.
Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.
Ενδεικτικά, οι νέες τιμές των αρτοποιημάτων μετά τις ανατιμήσεις ορίζονται ως εξής:
Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 €
Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50€
Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 €
Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 €
Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 €
Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.
«Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου, μιλώντας στο MEGA.