Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης και ποια δεν λήγουν ποτέ

Πολλά από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, γιατί θεωρούνται ληγμένα, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να καταναλωθούν άφοβα.

 

Την παραπάνω άποψη υποστήριξε με επίσημη έκθεσή της, η Ντάνα Γκάντερς από το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων (NRDC).

 

 

Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων, αντιπροσωπεύει την αλλοίωση της γεύσης και όχι την ασφάλεια κατανάλωσης των τροφίμων.

 

Γι’ αυτό και ορισμένα τρόφιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά από την προτεινόμενη ημερομηνία απόσυρσης χωρίς να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

 

 

Τροφές που καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης

 

 

 

 



Πατατάκια: Τα πατατάκια μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και έναν μήνα μετά το πέρας της αναγραφόμενης ένδειξης.
Είναι καλό να διατηρούνται σε κλειστό ντουλάπι μακριά από υγρασία, ώστε να παραμείνουν τραγανά.

 

 

Αυγά: Η Γκάντερς αναφέρει, πως τα αυγά αντέχουν από 3 έως πέντε εβδομάδες, εάν διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Σοκολάτα: Το λευκό χρώμα που παρατηρείται στη σοκολάτα μετά την ημερομηνία λήξης, οφείλεται στην έκθεση του προϊόντος στον αέρα. Είναι κρυσταλλικά οξέα που έχουν λιώσει και έχουν ανέβει στην επιφάνεια, χωρίς να βλάπτουν τον οργανισμό.

 

 

Γάλα: Για να καταλάβει κάποιος αν το γάλα έχει χαλάσει, αρκεί να το μυρίσει. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, μπορεί να καταναλωθεί για μέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρείται στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην καταστραφεί η σύστασή του.

 

 

Τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης

 

 

 

 



Μέλι: Η μεγάλη αντοχή του οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
Έτσι, αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων και το υπεροξείδιο του υδρογόνο κρατάει μακριά τα μικρόβια.

 



Λευκό ξύδι: Το λευκό ξύδι δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποια άλλα είδη μπορεί με τον καιρό να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα ή να δημιουργηθεί ίζημα στον πάτο του δοχείου.
Στο λευκό ξύδι περιέχονται ακετοβακτήρια που το ζυμώνουν και παράλληλα το προστατεύουν από τα μικρόβια.

 



Λευκό ρύζι: Μελέτες δείχνουν, ότι σε αεροστεγές δοχείο το ρύζι παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό.
Το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, χαλάει με την πάροδο του χρόνου, γιατί περιέχει ακόρεστα λιπαρά.

 



Όσπρια: Τα όσπρια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν λήγουν ποτέ.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμείνουν έτοιμα για κατανάλωση.

 

 

 

valueforlife.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...