Πεντανόστιμες σαρδέλες «παντρεμένες», η συνταγή από τα Σύβοτα!

Στην πατρίδα μου, τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας, πέρα από τους ανθρώπους συνηθίζουν να παντρεύουν και τις … σαρδέλες! Παράξενο κι όμως αληθινό και κυρίως πεντανόστιμο! Η συνταγή είναι απλή και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη κι αυτούς που δεν πολυαγαπούν το ψάρι. Δε χάνετε, λοιπόν, τίποτα να δοκιμάσετε αυτόν τον «γάμο». Θα τον απολαύσετε!

 

 

 

Υλικά συνταγής

 

1 κιλό σαρδέλες

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ελαιόλαδο, Αλάτι, Πάπρικα

Προαιρετικά: Λίγη μουστάρδα

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Καθαρίζουμε καλά τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα κεφάλια.

 

Από τη ράχη προς την ουρά αφαιρούμε προσεκτικά το κεντρικό τους κόκκαλο.

 

Αφού τις φιλετάρουμε, στρώνουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ τις μισές (με το δέρμα προς τον πάτο).

 

Από πάνω απλώνουμε σκόρδο και μαϊντανό και στη συνέχεια τις «παντρεύουμε». Δηλαδή πάνω από κάθε μια ανοιχτή σαρδέλα, τοποθετούμε μια άλλη (αυτή τη φορά με το δέρμα προς τα πάνω).

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και ελαιόλαδο.

 

Αν θέλετε να μειώσετε την έντονη μυρωδιά της σαρδέλας (κυρίως αν θέλετε να τη φάνε παιδιά), μπορείτε να ρίξετε στο ταψί μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα (εμείς προτιμάμε την French’s καθώς δεν έχει προσθήκη ζάχαρης).

 

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά, ανάλογα την ένταση του φούρνου μας.

 

 

Σημείωση:

 

 

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τις «παντρεμένες» μας σαρδέλες με μια νόστιμη πατατοσαλάτα ή χόρτα εποχής. Αλλά και σκέτο, το συγκεκριμένο έδεσμα αποτελεί έναν πρώτης τάξεως ουζομεζέ.

 

www.supersyntages.gr

Διαβάστε Επίσης

«Ταξίδι των στίχων και των ήχων»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας σε συνεργασία με την κα Ευγενία Πετροπούλου, εκπ/κό θέλοντας να διαμορφώσει μια ευρύτερη κουλτούρα

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...