Πολλοί υποτιμούν την μελιτζάνα, καθώς δεν γνωρίζουν τις ιδιότητες της, ενώ οι τρόποι μαγειρέματος είναι ουσιαστικά βόμβες θερμίδων, αφού απαιτεί αρκετό λάδι για να βγάλει τη νοστιμιά της.
Η μελιτζάνα ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές. Αλλά, έχει ένα μυστικό. Βοτανικά, η μελιτζάνα θεωρείται μούρο, αλλά γαστρονομικά είναι λαχανικό.
Η πιο δημοφιλής μελιτζάνα είναι το μόβ δάκρυ, αλλά μπορείτε να βρείτε στρογγυλές, μακρόστενες, χοντρές και λεπτές μελιτζάνες που κυκλοφορούν σε λευκό, μαύρο και ακόμη ανοιχτό μοβ. Η σάρκα στο εσωτερικό έχει υπόλευκο χρώμα και σπογγώδη υφή.
Οι μελιτζάνες καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και η εποχή της μελιτζάνας διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Θερμίδες μελιτζάνας
Ένα φλιτζάνι ωμή μελιτζάνας σε κύβους παρέχει:
21 θερμίδες.
5 γραμμάρια υδατάνθρακες.
2 γραμμάρια φυτικών ινών.
3 γραμμάρια ζάχαρη.
1 γραμμάριο πρωτεΐνης.
Ιδιότητες μελιτζάνας
Η μελιτζάνα είναι απαλλαγμένη από λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Οι μελιτζάνες παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού , του οποίου είναι καλή πηγή.
Θα βρείτε επίσης πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά στη μελιτζάνα, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, που δίνουν στα λαχανικά το υπέροχο μωβ χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών λειτουργιών.
Άλλα πιθανά οφέλη των ανθοκυανινών περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τη βοήθεια στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με το health.usnews.com.
Πρόσθετα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες περιλαμβάνουν το χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και τη νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου.