Πολλές παγίδες κρύβει το επίδομα 600 ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ποιοι μένουν εκτός με μια πρώτη ματιά. Από πού θα αντληθούν τα στοιχεία για τη νέα πλατφόρμα και την αίτηση.
Μια σειρά από ερωτήματα και σκοτεινά σημεία που πιθανότατα θα δυσκολέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκύπτουν τόσο από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, όσο και από την εξειδίκευση των μέτρων σήμερα για το επίδομα 600 ευρώ (που ξεκινάει τελικά από τα 18 ευρώ).
Αναμφίβολα το πακέτο μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ ήταν απολύτως αναγκαίο και προέκυψε μετά την ισχυρή πίεση που άσκησε η αντιπολίτευση, η κοινωνία και σίγουρα ο φόβος με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η τελική λύση που επιλέχθηκε αφήνει πολλά κενά και έχει μια πολυπλοκότητα. Δεν πρόκειται για μια καθαρή λύση κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους λογαριασμούς ή για μία απευθείας οριζόντια επιδότηση σε όλους.
Άλλωστε μεσαία τάξη ή όχι, το «δάγκωμα» των λογαριασμών ρεύματος το έχουν νιώσει όλοι. Μεγάλο κενό είναι και ο τελικός μηχανισμός που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται, ωστόσο αυτά τα χρήματα θα βγαίνουν από τον κουμπαρά του Δημοσίου, τον οποίο γεμίζουν οι φορολογούμενοι.
Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:
Τελικά υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και βρέθηκαν για την επιδότηση στο ρεύμα;
Η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόζεται ορθά έως σήμερα στους λογαριασμούς;
Υπάρχει τελικά πόρισμα της ΡΑΕ για υπερκέρδη ή όχι;
Έπρεπε να περάσουν 9 μήνες για να υπάρξει μια συνολικότερη παρέμβαση στους λογαριασμούς;
Η παρέμβαση στη χονδρική πώς θα γίνει και πώς θα επηρεάσει τους λογαριασμούς τελικά;
Τα χρηστικά… κενά για το επίδομα ρεύματος
Αυτό περιμένουν οι πολίτες που βρέθηκαν μπροστά σε σοβαρά προβλήματα με τους λογαριασμούς ρεύματος είναι να δουν το περιβόητο επίδομα 600 ευρώ. Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το επίδομα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και φτάνει στα 600 ευρώ, ενδεχομένως σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις. Όμως ακόμη και αυτό το επίδομα δεν αφορά όλους τους καταναλωτές.
Η λύση που επιλέχθηκε είναι να γίνει μια νέα πλατφόρμα. Και εδώ ως συνήθως ξεκινούν οι γραφειοκρατική μπελάδες. Γιατί πλατφόρμα είναι εύκολο να φτιάξει κανείς, το ζήτημα είναι τα στοιχεία που θα έχει μέσα αυτή η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις.
Σε αυτή την πλατφόρμα θα εγγραφούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να λάβουν αναδρομική επιστροφή για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Το επίδομα έως 600 ευρώ δηλαδή για το ρεύμα. Το μέτρο όμως καταρχήν δεν αφορά όλα τα νοικοκυριά και δεν αφορά τις επιχειρήσεις. Αφορά σε νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ, που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα εκπτώσεις από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας, ενώ για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.
Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο μπάχαλο. Αυτή τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία σε εφορίες και ΔΕΗ για ιδιοκτήτες και ρολόγια ρεύματος.
Επίσης, το επίδομα 600 ευρώ αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δηλωμένο σωστά στην εφορία. Επιχειρήσεις και εξοχικά μένουν εκτός.
Από το ποσό των 600 ευρώ, θα αφαιρείται το ποσό των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί.
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ρεύματος
Φορολογητέο εισόδημα: Εκτός μένουν όσοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων.
Δηλαδή αν ο ένας έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Φορολογητέο εισόδημα είναι το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. από το ακαθάριστο εισόδημα.
Κύρια κατοικία: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίε δεν θα λάβουν την ενίσχυση.
Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του ή στους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους;
Φοιτητές: Δεν θα πάρουν επίδομα όσοι δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση και δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη.
Κοινόχρηστα: Δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.
Επιχειρήσεις: Δεν υπάγονται στο επίδομα έως 600 ευρώ.