Αρχαίες Θεραπείες για σύγχρονους καιρούς
Η Τζούαλ άνοιξε την πόρτα φορώντας τα λευκά ρούχα τής θεραπεύτριας και εγώ όρμησα μέσα με το μαύρο επιχειρηματικό κοστούμι, συστήθηκα ενθουσιωδώς και ζήτησα συγγνώμη για την καθυστέρηση: είχε κίνηση, το ραντεβού μου με καθυστέρησε. Γρήγορα έβαλα τη φόρμα που έχω για γιόγκα και το μπλουζάκι και μετά χαράς ξάπλωσα στο φούτον πάνω στο πάτωμα: χέρια και πόδια απλωμένα σαν αστερίας.
Με τη βούληση επιβράδυνα την καρδιά. Ύστερα από μια σειρά ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό και για την τρέχουσα κατάσταση βίου και εργασίας, η Τζούαλ άφησε το σημειωματάριό της και σιωπήσαμε και οι δυο. Ήσυχη, με κλειστά μάτια, η Τζούαλ άρχισε να ψαχουλεύει απαλά το στομάχι μου – το χάρα (το κέντρο ενέργειας του σώματος στην Κινεζική ιατρική) και σημείωσε ένα-δυο πράγματα καθώς «διάβαζε» ακόμη το σώμα μου και κατέληγε στη διάγνωσή της. Έκλεισα και εγώ τα μάτια μου και χαλάρωσα καθώς ξεκίνησε το απαλό άγγιγμά της με απαλή πίεση.
Χρησιμοποίησε δάκτυλα, αγκώνες ή γόνατα σε συγκεκριμένα σημεία ή μεσημβρινούς στο σώμα.
Δεν ήταν ώρα για ερωτήσεις αλλά για ήρεμη χαλάρωση, για μια ώρα ηρεμίας και γαλήνης. Αυτό ήταν η αρχή μιας δεκαπενταετούς σχέσης που έληξε μόνον όταν μετακόμισα από τον Καναδά στην Ελλάδα. Είχα ανακαλύψει το σιάτσου πριν μερικά έτη και έκτοτε το σιάτσου είναι μέρος της ζωής μου. Δεκαετίες αργότερα, αποδίδω την υγεία και ευεξία μου στα θεραπευτικά και στα προληπτικά υγειονομικά οφέλη του σιάτσου.
Όταν μετακόμισα στην Ελλάδα, αποστολή μου ήταν να βρω έναν εγγεγραμμένο ασκούντα το σιάτσου για να συνεχίσω τακτικές συνεδρίες. Για καλή μου τύχη βρήκα την Αντιγόνη Τσεγγελή εδώ στο νησί μας στην Αίγινα. Η Αντιγόνη είναι ειδικευμένη ασκούσα σιάτσου και βλέπει πελάτες στην Αθήνα και στην Αίγινα. Είναι αφοσιωμένη στην διδασκαλία και την δική της συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη. Τώρα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου και υποστηρίζει με ενθουσιασμό τους στόχους και τις προσπάθειες της ΕΛ.Ε.ΣΙ. για την προαγωγή θεμάτων που αφορούν την καλή άσκηση του Σιάτσου.
Η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου (www.shiatsugr.gr) πιστεύει ότι οι ασκούντες το σιάτσου με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και πείρας μαζί με ένα κοινό καλά ενημερωμένο για τη θεραπεία και τα οφέλη του μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πελάτη και του πιστοποιημένου ασκούντος
Στόχος του Σιάτσου είναι να τονώνει και να υποστηρίζει τις διαδικασίες φυσικής αυτοθεραπείας, ευεξίας και προσωπικής ανάπτυξης και να διατηρεί την υγεία ισορροπώντας το σύστημα ενέργειας του ατόμου.
Η μέθοδος χρησιμοποιεί την άσκηση πίεσης και ενεργειακού και σωματικού αγγίγματος στα ενεργειακά κανάλια του σώματος γνωστά ως Qi ή Chi (Κι ή Τσι). Η ευεξία ενός ατόμου ως ενότητα Σώματος, Νου και Πνεύματος εξαρτάται από την αρμονική ροή αυτής της ενέργειας. Η θεραπεία με Σιάτσου είναι μια μορφή επικοινωνίας μέσω αφής βάσει τεχνικών ενεργειακής αξιολόγησης (Κι-Τσι) και χειρισμών σωματικής εργασίας. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και κάθε συνεδρία ανταποκρίνεται στην παρούσα ανάγκη του πελάτη με σκοπό μακροχρόνιους στόχους υγείας.
Φωτογραφία από την Marilyn Harding
Το Σιάτσου είναι μια ιαπωνική μέθοδος με βάση την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ). Έχει μακρά κληρονομιά με ποικίλους κλάδους που έχουν εξελιχθεί στον χρόνο. Καθώς η Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν ασπασθεί αυτές τις αρχαίες θεραπευτικές μεθόδους και ίσως μια καταλληλότερη περιγραφή αυτών των θεραπειών να ήταν ολιστικές αντί εναλλακτικές ή συμπληρωματικές, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και τη διευρυνόμενη αποδοχή τους ώστε να υποστηρίζουν την παραδοσιακή Δυτική ιατρική.
Η Αντιγόνη Τσεγγελή ξεκαθαρίζει ότι το Σιάτσου είναι μια φυσική «συμπληρωματική» αγωγή υγείας σωματικών χειρισμών καθώς συνδυάζεται με τις ιατρικές ενδείξεις βάσει τών αναγκών κάθε ατόμου. Βοηθά το σώμα να αναρρώνει, ενισχύει τη ροή της ζωτικής ενέργειας του σώματος και εναρμονίζει το νευρικό σύστημα. Διεγείρει τα ενεργειακά συστήματα του σώματος και συνεπώς τη σωματική έκφραση της ενέργειας.
Φωτογραφία από την Αντιγόνη Τσεγγελή
Το Σιάτσου χρησιμοποιείται για την άμβλυνση των συμπτωμάτων και τη διέγερση της φυσικής θεραπευτικής τάσης του σώματος σε καταστάσεις τόσο ποικίλες όπως η άμβλυνση των συνεπειών της χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, η διέγερση της γνωστικής λειτουργίας στους ασθενείς Alzheimer και στην επιτυχή πρόκληση απάντησης από αυτιστικά παιδιά. Την Αντιγόνη ενθαρρύνει ο αυξανόμενος αριθμός ανοιχτόμυαλων γιατρών προθύμων να συνομιλήσουν με ασκούντες μεθόδους φυσικής θεραπείας για την καλύτερη εμπειρία των ασθενών.
Με τη συναίνεση, τον συγχρονισμό και την άδεια του παρισταμένου χειρουργού, εργάστηκε με έναν πελάτη πριν και μετά από εγχείριση ανοικτής καρδιάς για να μειώσει την πίεση της εγχείρισης και να επιταχύνει την ανάρρωση. Τσεκάρετε τη σελίδα στο Facebook: Shiatsu in Hospitals και Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου Hellenic Shiatsu Society για περισσότερες πληροφορίες. Η δική μου εμπειρία κατά τη μακρά ασθένεια του συζύγου ήταν η ανοικτή επικοινωνία με τους γιατρούς.
Αποτέλεσμα ήταν να φέρνω θεραπευτές στο νοσοκομείο και να συνεχίσω τις συνεδρίες στο σπίτι. Θεραπείες, προσθέτω, και για τον συγγενή και για αυτόν που τον φροντίζει για να μειώνει το άγχος στην ενεργότερη παρουσία κατά την ανάρρωση ή, στην περίπτωσή μου, με τον θάνατο ενός αγαπημένου.
Ο δρ. Οζ επιχειρηματολογεί πειστικότατα για αυτήν την ενσωμάτωση και για την ευθύνη των γιατρών να μην υιοθετούν αλλά να αξιολογούν εναλλακτικές θεραπείες και την ένταξή τους στην αλλοπαθητική ιατρική για να δημιουργούν «ένα φάρμακο»- μια γενική ιατρική- που θα αναγνωρίζει τη συμβολή και των φυσικών και των τεχνολογικών πρακτικών.
Τονίζει επίσης ότι οι ασθενείς πρέπει να μοιράζονται με τους γιατρούς τους τις πρακτικές φυσικών θεραπειών για να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη.
Έρευνες και πολλές ανεξάρτητες μελέτες σπάνε τους φραγμούς ανάμεσα στην αλλοπαθητική ιατρική και τις φυσικές θεραπείες και το Σιάτσου ηγείται σ’αυτό το σπάσιμο. Προς το συμφέρον της ασφάλειας των πελατών και των κανονισμών, οι ομοσπονδίες εξασφαλίζουν συμμόρφωση με τα κατάλληλα κριτήρια και τις επαγγελματικές πρακτικές, τη δεοντολογία και την ευθύνη. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο και αναγκαίο.
Στο παρελθόν μια μεγάλη πλημμύρα «φυσικών» και «ενεργειακών» θεραπειών σάρωσε ένα ανενημέρωτο και ευάλωτο κοινό. Θεραπείες όπως ο βελονισμός και το σιάτσου έχουν μια μακρά ιστορία και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες και ανεπτυγμένες πρακτικές και διαισθητικές ικανότητες. Όποιος επιδιώκει να εκμεταλλευθεί αυτές τις προληπτικές και θεραπευτικές κούρες πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει έναν ασκούντα που είναι μέλος μιας από τις επαγγελματικές ομοσπονδίες.
Πάντα να κάνετε ερωτήσεις για την εκπαίδευση και τα προσόντα! Είτε απολαμβάνετε τη συνεδρία του Σιάτσου σας σε μια κλινική ή στο δωμάτιο θεραπείας στο σπίτι του ασκούντος, ο επαγγελματισμός είναι ο ίδιος και μπορείτε να είστε βέβαιος ότι πρόκειται να αρχίσετε το ταξίδι με τις περισσότερες αμοιβές προς τη φυσική ικανότητά σας για αυτοθεραπεία και ευεξία. Προσπαθήστε να βρείτε έναν ασκούντα κοντά σας για να βιώσετε το Σιάτσου οι ίδιοι παρακαλώ, μοιρασθείτε αυτό το άρθρο με εκείνους τους οποίους νοιάζεστε.
Δέχομαι επίσης τα σχόλιά σας και τις εμπειρίες σας.
Εις υγείαν!
ΜΧ
Η Μαίριλυν Χάρντινγκ είναι συγγραφεύς του βιβλίου «Exhilarated life: Happiness, Wisdom, Purpose». Δεύτερη έκδοση Δεκέμβριος 2016. Γραφθείτε στη σελίδα της Μαίριλυν Χάρντυ στο «Exhilarated Life: Happiness, Wisdom, Purpose» HuffPost blogger – US and Greece Facebook για να ενημερωθείτε.
www.huffingtonpost.gr