Αυτά τα 5 προϊόντα που μπορούν Να προκαλέσουν καρκίνο

 

‘Είστε ότι τρώτε’. Είναι ένα πολύ γνωστό ρητό, που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αν τρώτε αρκετά λαχανικά και φρούτα και πίνετε αρκετό νερό, πιθανότατα θα αισθάνεστε καλά και υγιείς.

 

 

 

Αν καταναλώνετε πολλά ανθυγιεινά προϊόντα όμως, πιθανότατα δε θα αισθάνεστε και τόσο καλά. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι καλά για εσάς και ποια δεν είναι. Διότι πιθανότατα υπάρχουν πολλά προϊόντα που καταναλώνετε καθημερινά, τα οποία δε συνειδητοποιείτε καν ότι σας κάνουν κακό. Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε 5 προϊόντα-έκπληξη που μπορεί να σας προκαλέσουν καρκίνο.

 

 

1. Κόκκινο Κρέας 

 

 

Θέλετε να φάτε μια ωραία μπριζόλα, λίγες φέτες μπέικον ή χάμπουργκερ; Είναι νόστιμα, φυσικά, αλλά είναι καλύτερα να μην τρώτε αυτά τα προϊόντα πολύ συχνά. Έρευνες έχουν δείξει πιο συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα κατά πολύ.

 

Επομένως, συνιστάται να τρώτε το πολύ 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Το να παραλείπετε το κρέας εντελώς μια στο τόσο δεν είναι, επίσης, κακή ιδέα. Υπάρχουν πολλά χορτοφαγικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

 

 

2. Αλάτι 

 

 

Το αλάτι μπορεί να είναι ένα καλό καρύκευμα, αλλά προσέχετε τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε, διότι το αλάτι μπορεί να είναι καρκινογόνο όταν το καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες. Η υψηλή ημερήσια πρόσληψη αλατιού σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε γαστρικό καρκίνο. Γι’ αυτό ενδείκνυται να μην τρώτε παραπάνω από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Έτσι, προσπαθήστε να βάλετε λίγο λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και αντικαταστήστε τα πατατάκια με πιο υγιεινά σνακ.

 

 

3. Καμένο φαγητό 

 

 

Αφήσατε την πατάτα σας στην ψησταριά λίγο περισσότερο ή η φέτα ψωμιού σας έμεινε λίγο παραπάνω στην τοστιέρα; Μάλλον θα τη φάτε ούτως ή άλλως, αλλά πραγματικά δε θα έπρεπε. Όπως αποδεικνύεται, αν κάψετε αμυλούχες τροφές όπως πατάτες ή ψωμί, απελευθερώνεται μια ουσία γνωστή ως ακρυλαμίδιο.

Αυτή η ουσία φάνηκε ότι είναι καρκινογόνος στα ζώα. Δεν έχουν γίνει (φυσικά) δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους. Οπότε, προσέξτε την επόμενη φορά που θέλετε να βάλετε κάτι στο γκριλ, να φρυγανίσετε ή να ψήσετε κάτι.

 

 

 Αλκοόλ 

 

 

Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας. Τίποτα καινούργιο μέχρι στιγμής. Αλλά η υψηλή ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να είναι χειρότερη για την υγεία σας από ότι ήδη πιστεύατε.

 

Το υπερβολικά πολύ αλκοόλ, πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του στόματος και του φάρυγγα. Επίσης, αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ως εκ τούτου, θα ήταν συνετό να μην πίνετε παραπάνω από ένα ποτήρι την ημέρα.

 

 


5. Ζάχαρη
 

 

 

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια έρευνα που δείχνει μια άμεση σύνδεση μεταξύ καρκίνου και ζάχαρης. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και της παχυσαρκίας και του να είναι κάποιος υπέρβαρος.

 

Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε όλα τα είδη καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο νεφρών και καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Επομένως, θα ήταν καλύτερο να βάζετε τη ζάχαρη στην άκρη λίγο πιο συχνά. Αντί να τρώτε σοκολάτα και μπισκότα, προσπαθήστε να δοκιμάσετε καρότα ή ντομάτες. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να συνηθίσετε, αλλά το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

 

 

www.sciencechasers.com

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...