Οι 10 συνήθειες που θα αλλάξουν την υγεία σου (φάε αλμυρό πρωινό, άκου κλασική μουσική όταν τρως και άλλες έρευνες!)

 

Αν θέλεις να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου και να έχεις περισσότερη ενέργεια, όμορφη διάθεση και, τελικά, ακόμα καλύτερη υγεία, ανακάλυψε παρακάτω μερικές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις.

 



1. Πιες ελαφρύ γάλα αντί για άπαχο

 

 

Καμία γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και τη γραμμή της δε θα διανοηθεί να παραγγείλει τον καφέ της χωρίς άπαχο γάλα! Όμως οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν σοβαρά τα οφέλη του αποβουτυρωμένου γάλακτος στην υγεία μας. Η αντικατάσταση του ημιαποβουτυρωμένου με πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα δεν έχει σχετιστεί με απώλεια βάρους, ενώ σε μελέτες που έγιναν σε παιδιά διαπιστώθηκε ότι όσα έπιναν γάλα με 0% λιπαρά ήταν πιο πιθανό να πάρουν βάρος συγκριτικά μ’ εκείνα που έπιναν πλήρες.

 

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το πιο παχύ γάλα αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τις πιθανότητες να φας κάτι λιπαρό αργότερα. Προτίμησε γάλα με 1,5-2% λιπαρά, θεώρησέ το όμως ως μέρος του σνακ σου, όχι ως το ρόφημα που συνοδεύει το σνακ. Το πλήρες γάλα (146 θερμίδες και σχεδόν 8 γραμμάρια λιπαρά το ποτήρι) είναι αρκετά πλούσιο, παραμένει όμως πιο υγιεινό από 1 φλιτζάνι γάλα 0% μαζί με 2 μπισκότα (239 θερμίδες και 9 γραμμάρια λιπαρά).

 



2. Μην πλένεις το κοτόπουλο

 

 

Περίπου το 90% των ανθρώπων που μαγειρεύουν πιστεύουν πως το πλύσιμο του κοτόπουλου το κάνει πιο καθαρό, πιο ασφαλές και πιο υγιεινό. Αποδεικνύεται ωστόσο πως αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια – και πρόσφατα, οι ειδικοί ασφάλειας τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ δημιούργησαν μία εκστρατεία εξηγώντας το γιατί. Όταν πλένουμε προσεκτικά το κοτόπουλο, εξαπλώνονται παθογόνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.

 

Μικροσκοπικά σταγονίδια μπορεί να μεταφέρουν τα μικρόβια έως και 10 μέτρα μακριά από το νεροχύτη, μολύνοντας τρόφιμα, μαχαιροπίρουνα, πάγκους, καρέκλες, τα ρούχα, τα χέρια και το δέρμα σου. Το μόνο που μπορεί να σκοτώσει αυτά τα μικρόβια (και να κάνει τη μαγειρική σου πιο ασφαλή) είναι να μαγειρεύεις σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μαγείρεψε το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνεις ή καθάρισέ το ταμποναριστά με στεγνό χαρτί κουζίνας που, σε αντίθεση με το πλύσιμο, δεν εξαπλώνει τα βακτήρια στον αέρα

(απλώς θυμήσου να πετάξεις κατευθείαν το χαρτί στα σκουπίδια).

 

 

3. Φάε αλμυρό πρωινό

 

 

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει στις γυναίκες να περιορίσουν την κατανάλωση της ζάχαρης στις 100 θερμίδες τη μέρα ή περίπου σε 6 κουταλάκια του γλυκού. Φαίνεται εφικτό, σωστά; Κι όμως, συνήθως τρώμε πολύ περισσότερη και μάλιστα πριν καν φύγουμε το πρωί από το σπίτι! Ο λόγος είναι ότι οι νιφάδες και τα μείγματα δημητριακών που πολλοί προτιμάμε στο πρωινό μπορεί να περιέχουν έως και 5 κ.γ. ζάχαρη (τα σάκχαρα από το γάλα προσθέτουν το ισοδύναμο άλλων δύο).

Εάν αντικαταστήσεις το γλυκό με αλμυρό πρωινό με αβγά (με μπέικον γαλοπούλας ή ομελέτα με μπρόκολο), θα προσλάβεις πέντε με έξι φορές λιγότερη ζάχαρη απ’ ό,τι αν αποφάσιζες να κόψεις τη ζάχαρη από τον καφέ σου (παρότι μπορείς να κάνεις και τις δύο αλλαγές!).
Bonus: Η επιπλέον πρωτεΐνη θα σε κρατήσει για περισσότερη ώρα χορτάτη.

 




4. Φτιάξε τον καφέ σου στο σπίτι

 

 

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ο καφές που αγοράζεις από την καφετέρια είναι συνήθως πιο εύγευστος από αυτόν που φτιάχνεις στο σπίτι; Ίσως επειδή εκεί μπορείς να του προσθέσεις σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας ή να τον συνοδέψεις με ένα ντόνατ!
Φρόντισε να ετοιμάζεις μόνη τον καφέ σου και δε θα γλιτώσεις μόνο χρήματα αλλά και θερμίδες τονίζει ο Gregory J.E. Ladas, συγγραφέας του βιβλίου The Couch Potato Diet.

Εάν δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις τον καφέ σου στο σπίτι, τουλάχιστον παράγγειλέ τον σκέτο και αρκέσου σε ένα απλό εσπρέσο ή φίλτρου. Όσοι έχουν υφή γρανίτας και γεύση καραμέλας ή σοκολάτας (δηλαδή σιρόπι) μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες απόένα μικρό μάφιν!

 



5. Όταν μπορείς, στάσου όρθια

 

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση BMJ Open έδειξε ότι όσοι μένουν καθιστοί για λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από όσους ακολουθούν καθιστική ζωή.

Ακόμα κι αν είσαι αναγκασμένη να κάθεσαι σε μια καρέκλα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προσπάθησε να παραμένεις όρθια όσο περισσότερο γίνεται, για παράδειγμα όταν μιλάς στο τηλέφωνο, βλέπεις τηλεόραση ή μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

 

6. Άκου κλασική μουσική όταν τρως

 

 

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ακολουθούμε το ρυθμό της μουσικής που υπάρχει στο περιβάλλον μας σημειώνει ο David Niven, PhD, συγγραφέας του The 100 Simple Secrets of Healthy People. Έτσι, ο πιο απλός τρόπος για να σταματήσεις να τρως γρήγορα –και συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα– είναι να ακούς κάτι σε αργό tempo.

 

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στο βιβλίο του Niven, όσοι τρώνε ακούγοντας μουσική με γρήγορο ρυθμό τρώνε κατά μέσο όρο πέντε μπουκιές το λεπτό και όσοι δεν ακούνε μουσική τέσσερις το λεπτό. Όσοι συνοδεύουν το φαγητό με μουσική σε αργό ρυθμό τρώνε τρεις μπουκιές το λεπτό. Αν τρως το γεύμα σου στο γραφείο ή κάπου όπου δεν μπορείς να επιλέξεις τη μουσική, ρίξε τους ρυθμούς με τους οποίους αδειάζεις το πιάτο σου αφήνοντας κάτω το πιρούνι όσο χρειάζεται να μασήσεις κάθε μπουκιά.

 



7. Άλλαζε τακτικά οδοντόβουρτσα

 

 

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συστήνει να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 μήνες. Είναι σημαντικό για την καλή στοματική υγεία που συνδέεται άμεσα με αυτήν την καρδιάς. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς και οδοντικό νήμα. Είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να απομακρύνεις τα βακτήρια από τον οργανισμό σου λέει ο Robert Emami, DDS, επικεφαλής του κέντρου Dental Specialties, στη Μασαχουσέτη. Τα βακτήρια αυτά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας, σύμφωνα με έρευνες, από εγκεφαλικό μέχρι πρόωρο τοκετό.

 



8. Κοιμήσου 8,5 ώρες κάθε βράδυ

 

 

Δεν είναι μόνο ότι το σώμα σου χρειάζεται τον ύπνο για να ξεκουραστεί και να αναλάβει δυνάμεις. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου. Σε έρευνα που έγινε το 2013 οι επιστήμονες συνέκριναν δεδομένα μιας ομάδας ατόμων που κοιμόνταν 6 ώρες κάθε βράδυ και μιας που κοιμόνταν 8,5 ώρες.

 



9. Κάθισε στητή

 

 

Έχεις ακούσει πως η καλή στάση σώματος σε κάνει να δείχνεις πιο ψηλή, πιο αδύνατη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί να σε κάνει να νιώθεις και πιο ευτυχισμένη. Και ενθουσιασμένη, ξεσηκωμένη και δυνατή επίσης! Αυτές είναι κάποιες λέξεις που χρησιμοποίησαν άνθρωποι που κάθονταν με ίσια την πλάτη για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους σε έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία σχετικά με την επίδραση της στάσης στη διάθεση.

Άλλες μετρήσεις, όπως της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, έδειξαν πως οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να καθίσουν ίσια είχαν μεγαλύτερη εγρήγορση, ενώ η καλή στάση σχετίστηκε με υψηλότερη αυτοεκτίμηση και λιγότερο κοινωνικό φόβο.

Οι συμμετέχοντες που τους δόθηκε η οδηγία να κάθονται σκυφτοί ανέφεραν πως ένιωθαν φοβισμένοι, εχθρικοί, αγχωμένοι,παθητικοί και νωθροί.
Προσπάθησε να σηκώνεσαι όρθια κάθε 20 λεπτά –αν δεν μπορείς να το θυμάσαι, βάλε ειδοποίηση στο κινητό– και να διορθώνεις τη στάση σου. Όταν ξανακάθεσαι, φέρνε τους γλουτούς όσο πιο πίσω γίνεται στην καρέκλα και συγκεντρώσου στο να κρατάς τους ώμους προς τα πίσω παρά την πλάτη σου ίσια.

 



10. Περπάτα 10.000 βήματα την ημέρα

 

 

Υπάρχουν ημέρες που επικρατεί πολύ κρύο, πολλή ζέστη, βρέχει, φυσάει, βαριέσαι. Εκείνες τις ημέρες δεν αξίζει να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και να παρκάρεις το αυτοκίνητο πέντε τετράγωνα μακριά από τον προορισμό σου για να περπατήσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις την ημέρα σου καθιστή. Για το καλό της υγείας σου κάνε 10.000 βήματα την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 20-30 λεπτά περπάτημα!

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Cambridge με τη συμμετοχή τριακοσίων χιλιάδων ατόμων έδειξε ότι αυτή η συνήθεια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 33%! Πάρε ένα μετρητή βημάτων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association έδειξε ότι όσοι χρησιμοποίησαν τέτοιους μετρητές αύξησαν τη φυσική δραστηριότητα κατά 27%.

 

www.shape.gr

Διαβάστε Επίσης

Ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ζαχάρως, σε συνεργασία με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κα Βασιλική Παπαχριστοπούλου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ταξιδεύουμε…υγιεινά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως,

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...