Αυξάνονται οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες

 

Μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά προβλήματα όταν κανείς κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες.

 

 

Όπως αναφέρει τελευταία ισπανική έρευνα, ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, πράγμα που προκαλεί τη στένωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα σακχάρου, πίεσης, φλεγμονής και παχυσαρκίας.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Ορδόβας του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα με μέση ηλικία 46 ετών (χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και τα δύο τρίτα άνδρες).

 

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).

 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, ήσαν κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά έως οκτώ ώρες. Ειδικότερα όσοι έκαναν και κακό ύπνο, ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά. Η ποιότητα του ύπνου συναρτάται με το πόσες φορές ξυπνά κανείς μέσα στο βράδυ και πόσο κινητικός και ανήσυχος είναι την ώρα του ύπνου του.

 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του».

 

Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος πάνω από οκτώ ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «εξαιτίας του αλκοόλ, κανείς μάλλον θα ξυπνήσει μετά από λίγη ώρα ύπνου και μετά θα δυσκολευθεί να ξανακοιμηθεί, αλλά κι αν τελικά κοιμηθεί, δεν θα κάνει καλό ύπνο». Όσο για τον καφέ, ανέφεραν ότι αν κανείς -ανάλογα με το DNA του- μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη, δεν θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, αν όμως έχει αργό μεταβολισμό, τότε η καφεΐνη θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο του.

 

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://www.onlinejacc.org/content/73/2/134

 

www.sofokleousin.gr

Διαβάστε Επίσης

2 στα 2 η ΓΕΠ ΠΥΡΓΟΥ

Εύκολα επικράτησε η ομάδα του Πύργου ΓΕΠ έναντι των ΓΣ Γαργαλιάνων στο εκτός έδρας παιχνίδι την Κυριακή 10/11/24 για

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και οι δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Prolepsis», στους συνοικισμούς Ρομά

Συνεχίζονται οι δράσεις προαγωγής από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και κυρίως στις περιοχές

Επαφές με επιχειρηματίες της Ηλειακής πρωτεύουσας είχε ο επικεφαλής της παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά» και υποψήφιος Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης.

Σε επιχειρήσεις και καταστήματα στον Πύργο περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου ο επικεφαλής της επιμελητηριακής παράταξης «Οι επιχειρήσεις μπροστά»

πατήστε & διαβάστε το 18ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...