Μάζα στον μαστό: Τι μπορεί να σημαίνει, εκτός από καρκίνο

Είναι φυσικό να πανικοβληθείτε αν αισθανθείτε μια μάζα στον μαστό κατά την ψηλάφηση, ωστόσο οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, αφού τονίζουν ότι στο 90% των περιπτώσεων μια τέτοια μεταβολή είναι καλοήθης και οφείλεται σε αθώες αιτίες.

 

 

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μάζες που αναπτύσσονται στον μαστό αντιμετωπίζονται εύκολα ή και δεν χρειάζονται θεραπεία, ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο για μελλοντική εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε το σύμπτωμα, αφού η εξέταση από τον γιατρό είναι πάντα απαραίτητη για να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.

Παρακάτω θα δείτε έξι κοινές αιτίες που σχηματίζονται μικρότερες ή μεγαλύτερες μάζες στον μαστό.

 

1. Περίοδος

 

 

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αισθητές μεταβολές στο στήθος τους, όπως «κόμπους» και εξογκώματα, πριν την περίοδό τους ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Αυτές οι μεταβολές είναι εύκολο να αναγνωριστούν, αφού συγχρονίζονται με τον κύκλο της περιόδου. Οι αλλαγές στο στήθος λόγω της περιόδου συνοδεύονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από ευαισθησία ή πόνο.



2. Ινοαδένωμα

 

 

Το ινοαδένωμα είναι μια κοινή μορφή μη καρκινικής μάζας του μαστού που εμφανίζεται συχνότερα στις νέες γυναίκες. Το ινοαδένωμα αποτελείται από ιστό του μαστικού αδένα και συνδετικό ιστό. Κατά την ψηλάφηση γίνεται αισθητό σαν μια λαστιχένια μπάλα που μετακινείται από το ένα σημείο του μαστού στο άλλο. Το ινοαδένωμα συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Ο υπέρηχος και η μαστογραφία δείχνουν αν μια μάζα στον μαστό είναι ινοαδένωμα. Όταν το ινοαδένωμα είναι μεγάλο σε μέγεθος (πάνω από 2 εκατοστά), ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία.

 

 

3. Ινοκυστικές μεταβολές

 

 

Με τον όρο ίνωση περιγράφεται η ανάπτυξη επιπλέον συνδετικού ιστού στον μαστό, ο οποίος μπορεί να είναι ψηλαφητός κατά την αυτοεξέταση. Περίπου μία στις δύο γυναίκες εμφανίζουν αυτή την αλλαγή στο στήθος τους κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως στην ηλικία των 30 έως 60 ετών. Από την άλλη, οι κύστεις είναι μικροί σάκοι με υγρό, συνήθως με στρογγυλό σχήμα, που δεν εντοπίζονται σταθερά σε ένα σημείο αλλά μετακινούνται κατά την ψηλάφηση. Οι κύστεις πολλές φορές είναι επίπονες, ιδίως πριν την περίοδο.

 

Η ίνωση και οι κύστεις στον μαστό συχνά συνυπάρχουν. Είναι άγνωστες οι ακριβείς αιτίες που οδηγούν στις ινοκυστικές μεταβολές στον μαστό, υπαίτιες όμως θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι περιοδικές διακυμάνσεις στις γυναικείες ορμόνες. Ο υπέρηχος μπορεί να αποκαλύψει αν μέσα σε μια κύστη υπάρχουν και στερεές ουσίες εκτός από υγρό και στην περίπτωση αυτή καλό είναι να διενεργείται βιοψία.

 

 

4. Νέκρωση λίπους

 

 

Ο λιπώδης ιστός του μαστού μπορεί να καταστραφεί λόγω τραυματισμού, για παράδειγμα από τη ζώνη ασφαλείας σε ένα τροχαίο ατύχημα. Άλλες πιθανές αιτίες της νέκρωσης είναι μια χειρουργική επέμβαση και η έκθεση σε ακτινοβολία. Ο νεκρωμένος ιστός γίνεται αισθητός σαν μια πολύ σκληρή μάζα και μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα (ένα ή και δύο χρόνια) μετά το συμβάν που προκάλεσε τη νέκρωση. Στην περίπτωση αυτή δεν συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση της μάζας, αφού δεν προκαλεί προβλήματα και μάλιστα το χειρουργείο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

 



5. Φυλλοειδής όγκος

 

 

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο όγκου που αντιστοιχεί μόλις στο 1% όλων των όγκων του μαστού. Ονομάζεται φυλλοειδής όγκος καθώς το σχήμα του μοιάζει πολύ με αυτό των φύλλων. Ένας φυλλοειδής όγκος μπορεί να αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων μαζών και εξογκωμάτων. Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40 και δεν προκαλεί πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης (90%) και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ωστόσο συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή του, καθώς τείνει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα.

 



6. Θήλωμα

 

 

Το λεγόμενο ενδοπορικό θήλωμα (intraductal papilloma) αποτελείται από αδένες και ινώδη ιστό, καθώς και αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται στους γαλακτοφόρους αγωγούς του μαστού. Η συγκεκριμένη μάζα γίνεται αισθητή κοντά στη θηλή και τα όριά της είναι σαφή, οπότε εντοπίζεται εύκολα με την ψηλάφηση. Το ενδοπορικό θήλωμα θυμίζει έναν λείο βόλο κάτω από την επιδερμίδα του μαστού. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες 35-55 ετών και μπορεί να συνοδεύεται από την έκκριση υγρού από τη θηλή.

 

Αφαιρείται χειρουργικά και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, εκτός κι αν εμφανίζεται σε πολλαπλά σημεία του μαστού ταυτόχρονα, αν εμφανιστεί σε πολύ μικρή ηλικία, αν υπάρχουν μέσα σ’ αυτό μη φυσιολογικά κύτταρα ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας αν εμφανίσετε οποιαδήποτε μεταβολή στην υφή ή την όψη του μαστού που δεν σας μοιάζει φυσιολογική και κυρίως αν αισθάνεστε έντονο πόνο, αν οι μεταβολές στον μαστό δεν υποχωρούν μετά την περίοδο, αν υπάρχουν μάζες στον μαστό που σταδιακά μεγαλώνουν ή αν εκκρίνεται υγρό από τη θηλή.

 

Πηγή: health.com

 

www.onmed.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...