Γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία

Nακανό Τακέκο

 

 

Μία από τις γνωστές «Onna-bugeisha” (γυναίκα Σαμουράι) στην ιστορία της Ιαπωνίας, είναι η Takeko που εκπαιδεύτηκε στη λογοτεχνία και τις πολεμικές τέχνες. Διακρίθηκε στον Ιαπωνικό εμφύλιο πόλεμο του Boshin, που διήρκεσε από 3η Ιανουαρίου 1868 έως 18η Μάη 1869.

Στη μάχη της Aizu το φθινόπωρο του 1868, πολέμησε μαζί με άλλες γυναίκες, αλλά δεν αναγνωρίστηκε η παρουσία της. Παρ ‘όλα αυτά, η Takeko οδήγησε τις συνομίλικές της σε μια μονάδα που αργότερα ονομάστηκε Jōshitai, που μεταφράζεται «Γυναικείο Όπλο» Το όπλο της επιλογής τους ήταν το ναγκίντα, ένα κοντάρι Ιαπωνικού τύπου.

 

 

Η Takeko πυροβολήθηκε στο στήθος, ενώ ηγούνταν εναντίον του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού στρατού στην επικράτεια Ogaki. Φοβούμενη ότι οι εχθροί της θα μολύνουν το σώμα της και θα κάνουν το κεφάλι της τρόπαιο, ζήτησε από την αδελφή της να το κόψει και να το θάψει. Αυτή ήταν τελική επιθυμία της. Το κεφάλι της στη συνέχεια θάφτηκε κάτω από ένα πεύκο στο ναό Hōkai-ji στη σύγχρονη Φουκουσίμα. Σήμερα έχει στηθεί ένα μνημείο, και κάθε χρόνο τιμούν την Nακανό Τακέκο και τον στρατό της κατά τη διάρκεια του Φθινοπωρινού Φεστιβάλ Aizu.

 

 

Tόμοε Γκοζέν

 

 

 

Η πιο διάσημη και προγενέστερη της Takeko που έζησε περίπου 700 χρόνια πριν, ήταν η «Onna-bugeisha- (γυναίκα Σαμουράι), «Tomoe.Gözen. Ήταν ένας τίτλος σεβασμού που της παραχωρήθηκε από τον αφέντη της, Shogun Μιναμότο Νο Yoshinaka. Πολέμησε μαζί με Σαμουράι στον Πόλεμο Genpei που διήρκεσε από το 1180 έως 1185. Ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο να πολεμάει μια γυναίκα μεταξύ ανδρών και οι μαχητικές ικανότητες της ξεπέρασαν κάθε προκατάληψη.

 

Στην ιστορία της Heike, η Tomoe περιγράφεται σαν μια δυνατή τοξότρια και εξαιρετική στο σπαθί. Ήταν μια πολεμίστρια που άξιζε όσο χίλιους άνδρες, έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα δαίμονα ή θεό. Ήταν επίσης όμορφη, ατρόμητη και σεβαστή σε όλους.

 

Της άρεσε η ιππασία άγριων αλόγων ​​σε απότομους λόφους. Ηγήθηκε σε τακτικό στρατό ανδρών στη μάχη. Η τελευταία της μάχη ήταν του Awazu, όπου σκοτώθηκε ο Μιναμότο Νο Yoshinaka. Η Tomoe δραπέτευσε από τους εχθρούς της και έδωσε το σπαθί της αποχωρώντας από τις μάχες. Από εκεί και μετά μερικοί λένε ότι παντρεύτηκε. Χρόνια αργότερα όταν πέθανε ο σύζυγός της, πιστεύεται ότι η Τόμοε έγινε καλόγρια.

 

 

Wu Mei: ο θρύλος της πολεμικής τέχνης των Σαολίν

 

Η συνονόματη της αυτοκράτειρας, Wu Mei – ή Ng Mui – εζησε 1.000 χρόνια μετά τον Wu Zeitan.

Είναι μια από τους θρυλικούς «πέντε πρεσβύτερους» της πολεμικής τέχνης των Shaolin. Η Wu επέζησε της καταστροφής του ναού Shaolin κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qing.

Ο αυτοκράτορας είχε διατάξει την καταστροφή του ναού των Shaolin στην περιοχή Dengfeng με την κατηγορία υποτιθέμενων δραστηριοτήτων εναντίον βασιλείας του Qing.

 

Μετά την επίθεση στον ναό, οι μοναδικοί επιζώντες μέσα από τα ερείπια ήταν οι αποκαλούμενοι πέντε πρεσβύτεροι. Η Wu Mei ήταν μια από αυτούς.

Οι θρύλοι λένε ότι η εξάπλωση των πολεμικών τεχνών σε ολόκληρη την Κίνα, έγινε με την Wu Mei, γιατί ήταν η πιο εξειδικευμένη να επινοεί και να τελειοποιεί μερικά από τα πιο διάσημα και σημαντικά στυλ, όπως το στυλ Dragon, το Five Hung Hung, το Wu Mei Pai, το Θιβέτ, Το White Crane, και το διάσημο Wing Chun.

 

 

Wang Zhenyi: Μεγαλοφυία της αστρονομίας

 

 

 

Στην κινεζική φεουδαρχική κοινωνία, η επιστήμη ήταν ανδρικό προνόμιο. Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι μια γυναίκα 18ου αιώνα μπορούσε να σπάσει τα έθιμα της εποχής. Ήταν διάσημη στην πρώιμη δυναστεία του Qing. Η ιδιοφυΐα Wang Zhenyi, έζησε μέχρι την ηλικία των 29 χρόνων, αλλά είχε ήδη διαπρέψει στην ποίηση, τα μαθηματικά, γεωγραφία, ιατρική και φυσικά την αστρονομία. Γεννημένη το 1768, η Wang μεγάλωσε σε ένα μορφωμένο περιβάλλον και έμαθε να διαβάζει και να γράφει από τον πατέρα και τον παππού της.

 

Έγραψε το βιβλίο «Αρχές του Υπολογισμού”. Ήταν σε θέση να απλοποιήσει τον πολλαπλασιασμό και την διαίρεση για να κάνει τα μαθηματικά ευκολότερα στη μάθηση για αρχάριους. Αφοσιώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών και έγραψε ένα βιβλίο που ονομάζεται «οι απλές αρχές του υπολογισμού” όταν ήταν εικοσιτεσσάρων χρονών.

 

Δημοσίευσε 27 από τα έργα της στα οποία, συμπεριλαμβάνεται η πρωτοποριακή εξήγηση του Πυθαγορείου θεωρήματος και της τριγωνομετρίας. Είναι επίσης γνωστή για τα πειράματα της στη μελέτη της σεληνιακής έκλειψης. Στην ηλικία των 13 είχε γράψει μια σειρά από ποιήματα και κέρδισε έπαινο από την περίφημη δυναστεία των Τσινγκ.

Πέθανε το 1797 από ασθένεια, αλλά πρόλαβε να δώσει το σύνολο των έργων της στη φίλη της Kuai για φύλαξη.

 

 

www.el.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες από 60 γυναίκες Ρομά προχώρησαν σε γυναικολογικές εξετάσεις μέσω οργανωμένης δράσης των κοινωνικών υπηρεσιών Δήμου Ήλιδας

Σε γυναικολογικές εξετάσεις -τεστ ΠΑΠ και προληπτικό έλεγχο- σε γυναίκες Ρομά που διαβιούν στις συνοικίες Παπακαυκά και Τσιχλεΐκων Αμαλιάδας,

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...