Λαχταριστό γαλακτομπούρεκο

Μερίδες
Πάνω απο 8

 

Τι καλύτερο από ένα παραδοσιακό γλυκό, για να έχετε να κερνάτε τους καλεσμένους σας, αλλά και να απολαμβάνετε εσείς οι ίδιοι; Λαχταριστό γαλακτομπούρεκο, το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό. Μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει.

 

 

Υλικά συνταγής

 

1 λίτρο γάλα, φρέσκο

10 φύλλα Βηρυτού ή κρούστας

200 γρ. βούτυρο, φρέσκο

200 γρ. ζάχαρη

5 αυγά

100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

2 βανίλιες

Φλούδα λεμονιού

 

Για το σιρόπι

 

 

1 μισή ποτήρι νερό

800 γρ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Αρχικά, σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε το γάλα με την φλούδα λεμονιού.

 

Σε μια μπασίνα με αυγοδάρτη ή στο μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες, μέχρι να ενωθούν.

 

Στην συνέχεια, παίρνουμε με μια κουτάλα 2 με 3 κουταλιές ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στα χτυπημένα υλικά, ανακατεύοντας καλά.

 

Όλο μαζί, το αδειάζουμε στο γάλα που ζεσταίνεται.

 

Ανακατεύοντας έως ότου δέσει η κρέμα ελαφριά, αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Μετά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας, βούτυρο.

 

Βουτυρώνουμε το ταψί και ένα-ένα τα 6 φύλλα, με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

 

Αδειάζουμε την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί.

 

Έπειτα, στρώνουμε από πάνω ένα-ένα βουτυρωμένα, τα υπόλοιπα 4 φύλλα μπήγοντας τα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στις άκρες, ώστε να διπλώσουν κάτω από το γλυκό.

 

Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι, προσέχοντας να μη βγει η κρέμα στην επιφάνεια.

 

Ζεσταίνουμε, να κάψει το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις “χαραξιές”.

 

Ραντίζουμε με τα δάκτυλα τα φύλλα, με λίγο νερό.

 

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά τοποθετώντας το στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει καλά.

 

Όταν ψηθεί, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.

 

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 7 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει.

 

Τέλος, περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το κρύο γλυκό.

 

Το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο.

 

Καλή σας απόλαυση!

 

 

Συμβουλές

 

Για να πετύχουμε την κρέμα αφράτη και “τρεμουλιαστή”, δεν πρέπει να την αφήσουμε να βράσει για πολύ ώρα, γιατί θα ψηθεί και στο ταψί.

Αποφεύγουμε να βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο, διότι θα νοτίσουν τα φύλλα και θα σφίξει η κρέμα.

 

www.supersyntages.gr

Διαβάστε Επίσης

«Ταξίδι των στίχων και των ήχων»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας σε συνεργασία με την κα Ευγενία Πετροπούλου, εκπ/κό θέλοντας να διαμορφώσει μια ευρύτερη κουλτούρα

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...