Φτιάχνουμε γεμιστό αρνίσιο μπούτι βήμα- βήμα

 

Αγοράστε ένα εκλεκτό αρνίσιο µπούτι, γεµίστε το µε αποξηραµένα φρούτα και φρέσκα µυρωδικά και απολαύστε τη βαθιά νοστιµιά του, σε συνταγή της Anna Glover.

 

 

Δείτε παρακάτω τη συνταγή και τα βήματα:

 

 

Αρνίσιο µπούτι γεµιστό µε βερίκοκα & φρέσκα µυρωδικά

3 ώρες + 1μέρα Μαρινάρισμα Για έμπειρους

 

 

Υλικά για 6-8 άτομα

 

2,2 κιλά αρνίσιο µπούτι χωρίς κόκαλο

2 ολόκληρα κλωνάρια δεντρολίβανο + 2 ψιλοκοµµένα

1 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

1 µικρό µατσάκι φασκόµηλο, ψιλοκοµµένο

60 γρ. ψίχουλα ψωµιού αποξηραµένα

100 γρ. βερίκοκα αποξηραµένα, σε κοµµατάκια

1 κρεµµύδι µέτριο, ψιλοκοµµένο

60 γρ. καρύδια καβουρδισµένα, σε κοµµατάκια

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

 

Για τη μαρινάδα

 

4 δαφνόφυλλα

200 ml λευκό ξηρό κρασί

2 κρεµµύδια κοµµένα στα 4

3 σκελίδες σκόρδο

 

 

Διαδικασία Βήμα-Βήμα

 

 

1. Ανοίγουµε το µπούτι σε µια επιφάνεια εργασίας µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Με ένα µαχαίρι χαράζουµε επιφανειακά το κρέας (όχι πολύ βαθιά). Το αλατοπιπερώνουµε και από τις δύο πλευρές και το βάζουµε σε µια µεγάλη πλαστική σακούλα τροφίμων µαζί µε όλα τα υλικά της µαρινάδας, τα δύο ολόκληρα κλωνάρια δεντρολίβανο και 100 ml ε.π. ελαιόλαδο και την κλείνουμε καλά. Ακουµπάµε το αρνί µέσα σε ένα µεγάλο µπολ µε το στόμιο της σακούλας προς τα πάνω και αφήνουµε στο ψυγείο για 24 ώρες.

 

2. Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνουµε τα ψιλοκοµµένα µυρωδικά, τα ψίχουλα του ψωµιού, τα βερίκοκα, το κρεµµύδι και τα καρύδια, αλατίζουµε και ανακατεύουµε καλά µε τα χέρια µας. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους
200° C στον αέρα. Βγάζουµε το αρνί από τη µαρινάδα και αναµειγνύουµε 4 κουτ. σούπας από το υγρό της µαρινάδας µέσα στη γέµιση.

 

3. Απλώνουµε τη γέµιση πάνω στο αρνί από την πλευράτης σάρκας, όχι της πέτσας, και τυλίγουµε το κρέας κλείνοντας µέσα τη γέµιση.

 

4. Περνάµε τον σπάγκο κάτω από τη µέση του ρολού.

 

5. Κάνουµε τον πρώτο κόµπο περίπου 3 εκ. από την άκρη του. Περνάµε τον σπάγκο γύρω από το χέρι µας, να κάνει µια θηλιά (η άκρη του σπάγκου να περνάει από το κάτω µέρος της θηλιάς).

 

6, 7. Περνάµε το ρολό µέσα από τη θηλιά και το τοποθετούµε περίπου 3 εκ. από τον προηγούµενο κόµπο. Σφίγγουµε καλά.

 

8. Επαναλαµβάνουµε κάνοντας κόµπους ανά 3 εκ. µέχρι όλο το µπούτι να είναι δεµένο σφιχτά.

 

9. Το τοποθετούµε σε ταψί µε την πλευρά της πέτσας προς τα πάνω, µαζί µε λίγη από τη µαρινάδα και τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τα µυρωδικά της. Αλατίζουµε και ραντίζουµε µε λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουµε για 40΄, χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180°C και ψήνουµε για 40΄-50΄επιπλέον µέχρι η εσωτερική θερµοκρασία του αρνιού να φτάσει πάνω από τους 70°C (ελέγχουµε µε θερµόµετρο).
Το αφήνουµε για 10΄ να σταθεί πριν το κόψουµε. Σερβίρουµε µε ψητές πατάτες, λαχανικά και ζωμό από το ταψί.

 

Συνταγή Anna Glover – Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα – Φωτογραφίες Tony Briscoe- Styling Davina Perkins- Food Styling Anna Glover

 

www.olivemagazine.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...