Φλαούνες

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο

1 κουταλάκι μαγιά στιγμής Blossom

1 κουταλιά ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

1 κοφτό κουταλάκι μέχλεπι σε σκόνη

1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη

1 πρέζα κανέλα

½ φλ. ηλιέλαιο

1 3/4 φλ. νερό χλιαρό

 

Γέμιση (φουκός)

 

1 κιλό τυρί για φλαούνες

2 χαλλούμια ώριμα, 400γρ. περίπου

1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη

½ κουταλάκι μέχλεπι σε σκόνη

½ κουταλάκι κανέλα

ελάχιστο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά (15γρ.) ζάχαρη

3 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ Blossom

½ φλ. αλεύρι Φαρίνα

½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 ¼ φλ. σταφιδάκια

10-12 αυγά

 

Για επικάλυψη

 

2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

1 φλ. σουσάμι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Τρεις μέρες πριν φτιάξουμε τις φλαούνες, τρίβουμε το τυρί και το χαλλούμι στη λεπτή μεριά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

 

Το σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τα τυριά, φέρνοντας τα κάτω προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο θα στεγνώσουν τα τυριά και έτσι θα «τραβήξουν» περισσότερα αυγά, με αποτέλεσμα οι φλαούνες να γίνουν πιο αφράτες.

 

 

Για τη ζύμη: Την ημέρα του ζυμώματος βάζουμε σε ένα μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μέχλεπι, τη μαστίχα, την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.

 

Βάζουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα.

 

Την αλείφουμε με λάδι και σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε από πάνω μια κουβέρτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ – 2 ώρες να φουσκώσει.

 

Για τη γέμιση: Βάζουμε τα τυριά από το ψυγείο 2 ώρες πριν το ζύμωμα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Προσθέτουμε στα τυριά, τη μαστίχα, το μέχλεπι, την κανέλα, το πιπέρι (το βάζουμε για να αναδείξει τις γεύσεις των υλικών), τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουτερ, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τις σταφίδες, αφού τις ανακατέψουμε με λίγο αλεύρι και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού τα αρώματα και βάζουμε τα 10 αυγά.

 

Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα αυγά.

 

Η γέμιση θα πρέπει να κολλά ελάχιστα στα χέρια και όταν φτιάχνουμε ένα μπαλάκι να μη σπάζει. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια με κουβέρτα. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

 

Βράζουμε το σουσάμι για 1-2 λεπτά και το σουρώνουμε. Το βάζουμε σε μια πετσέτα. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, κάνουμε με τη γέμιση 12-15 σφικτές μπάλες των 150γρ.

 

Παίρνουμε λίγη ζύμη (κρατάμε την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μη στεγνώσει) και την πλάθουμε σε μπαστουνάκι. Κόβουμε σε 5-6 κομμάτια των 110γρ. περίπου. Παίρνουμε ένα κομμάτι το ζυμώνουμε και ανοίγουμε με τον πλάστη.

 

Με οδηγό ένα πιατάκι του γλυκού (διαμέτρου 20εκ. περίπου) κόβουμε στρογγυλούς δίσκους από το φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά.

 

Ανακατεύουμε λίγο το σουσάμι και βάζουμε μέσα το φύλλο πιέζοντάς το για να κολλήσει στην κάτω μεριά. Βάζουμε στο κέντρο τους μια μπάλα από τη γέμιση, αλείφουμε γύρω – γύρω με το αυγό και διπλώνουμε τις πλευρές προς τα μέσα χωρίς να καλύψουμε εντελώς τη γέμιση σχηματίζοντας τετράγωνες ή τρίγωνες φλαούνες.

 

Τις τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας 3 εκ. μεταξύ τους και τις αλείφουμε (το φύλλο και τη γέμιση) με το χτυπημένο αυγό, αφού προσθέσουμε 2 κουταλιές σουσάμι.

 

Πιέζουμε τις άκριες του φύλλου για να κολλήσει καλά στη γέμιση. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τις άκριες του φύλλου για να κολλήσουν καλά.

 

Ψήνουμε τις φλαούνες στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

xrysessyntages.com

Διαβάστε Επίσης

Ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ζαχάρως, σε συνεργασία με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κα Βασιλική Παπαχριστοπούλου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ταξιδεύουμε…υγιεινά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως,

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...