Μπορεί να ακούγεται παράλογο να γυμνάζεις τους μυς σου όταν προσπαθείς να σταματήσεις τον μυϊκό πόνο αλλά μία νέα ζωική μελέτη υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο.
Η έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Άϊοβα αναφέρει ότι η προπόνηση αντοχής ή δύναμης ενεργοποιεί τους υποδοχείς ανδρογόνων που προστατεύουν έναντι του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου. Ακόμα και όταν δεν αντιμετωπίζεις μυικό πόνο εκείνη τη στιγμή, η ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι τακτικές ασκήσεις δύναμης μπορεί να προλάβουν μυϊκούς πόνους και προβλήματα.
Τα άτομα με πόνο χαμηλά στην πλάτη ή οστεοραθρίτιδα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άσκηση βοηθάει να γίνει πιο ανεκτός ο πόνος. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με το πώς η προπόνηση δύναμης βοηθάει τον μυοσκελετικό πόνο.
Για να εξετάσουν τα οφέλη της προπόνησης δύναμης, οι επιστήμονες προπόνησαν ποντίκια στο να σκαρφαλώσουν μία σκάλα με μικρά βάρη στα πόδια τους. Η τακτική ανάβαση στη σκάλα βοήθησε στην αύξηση της δύναμης των μπροστινών ποδιών.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες με μία ένεση που περιείχε ήπιο διάλυμα οξέος, δημιούργησαν μυϊκό πόνο.
Οχτώ εβδομάδες προπόνησης αντίστασης, σταμάτησε την ανάπτυξη μυϊκού πόνου τόσο στα αρσενική όσο και στα θηλυκά ποντίκια. Αν ο μυϊκός πόνος ήταν παρόν, η ομάδα παρατήρησε ότι η άσκηση ανάβασης στη σκάλα βοηθούσε στην ελάφρυνση του πόνου αλλά μόνο στα αρσενικά ποντίκια. Επιπροσθέτως, η άσκηση οδήγησε σε μία προσωρινή αύξηση σε τεστοστερόνη στα αρσενικά αλλά όχι στα θηλυκά ποντίκια.
Σε προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες έχουν βρει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τον πόνο. Για την εξέταση του ρόλου του στον μυϊκό πόνο, οι ερευνητές με ενέσιμο φάρμακο μπλόκαραν τους υποδοχείς ανδρογόνων σε ορισμένα ποντίκια. Τα ζώα που το έλαβαν, αισθάνθηκαν μυϊκό πόνο. Ωστόσο, όταν άρχισαν να επιδρούν τα οφέλη της άσκησης, τα ποντίκια δεν επηρεάζονταν από τον πόνο που προκαλούσε το φάρμακο.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι χρειάζονται υποδοχείς ανδρογόνων για την προστασία από τον μυϊκό πόνο. Ενώ η μελέτη έγινε σε ποντίκια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες συστάσεις για προπονήσεις δύναμης ή αντίστασης σε άτομα με χρόνιο πόνο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Pain , το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου.