Οι τράπεζες θα ανοίξουν τη στρόφιγγα των στεγαστικών δανείων κατά το β’ τρίμηνο του έτους, χαλαρώνοντας τους σχετικούς περιορισμούς στις χορηγήσεις, θέτοντας ως στόχο τη διατήρηση του θετικού momentum στην αγορά ακινήτων, η οποία παρουσιάζει
επιβράδυνση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος και με βάση τα στοιχεία των χορηγήσεων του α’ τριμήνου, τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων αναμένεται να γίνουν ως έναν βαθμό πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2022, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά δεν αναμένεται κάποια μεταβολή. Αυτό σημαίνει ότι επίκειται μείωση των απορριπτικών αιτημάτων σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους.
Χρηματοδοτούν την οικονομία Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού εντείνουν την αβεβαιότητα, οι τράπεζες είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ώστε να συμβάλουν στη διατήρηση ενός θετικού momentum στην κτηματαγορά, καθώς διαθέτουν τεράστια ρευστότητα και ταυτόχρονα βλέπουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διολισθαίνει προς μονοψήφιο ποσοστό.
Σημειώνεται ότι το ύψος των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται σε 175 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες όλες οι συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Μέχρι στιγμής, κάτω από το όριο αυτό βρίσκονται οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν Alpha Bank και Πειραιώς.
Παράλληλα, την τελευταία περίοδο παρατηρείται «φρένο» στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και στον ρυθμό κατάθεσης αιτημάτων για στεγαστικά δάνεια, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η έκρηξη των τιμών των οικοδομικών υλικών αποτρέπουν τους καταναλωτές από ριψοκίνδυνες κινήσεις.
Παράλληλα, οι τιμές πώλησης των ακινήτων συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο, ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται στροφή προς μικρότερα και πιο φθηνά ακίνητα, καθώς τα νοικοκυριά αποφεύγουν να αναλάβουν το ρίσκο της λήψης μεγάλου τραπεζικού δανείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου χορηγήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα κατά το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων καθώς και η συνολική ζήτηση.
Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα. Πού αυξήθηκε η ζήτηση Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά αυξήθηκε ως έναν βαθμό, αλλά λιγότερο από όσο αναμενόταν, σύμφωνα με την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Για το β’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.