Το DuckDuckGo έγινε η δεύτερη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στις ΗΠΑ. Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την Google.
Μια εναλλακτική της Google, με το όνομα «DuckDuckGo» έχει κατακτήσει τις ΗΠΑ -και όχι μόνο- μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης μεταξύ των Αμερικανών, η οποία έχει από πολλούς τονιστεί πως είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης «υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικότητας», τι σημαίνει όμως αυτό, με απλά λόγια;
Τι είναι το DuckDuckGo;
Ουσιαστικά το DuckDuckGo είναι ένας ιστότοπος που κατασκευάστηκε το 2008, ως μια εναλλακτική της εξαιρετικά διαδεδομένης αναζήτησης «Google». Διατίθεται μέσω προγράμματος περιήγησης, καθώς και με τη μορφή της εφαρμογής, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε ως προέκταση μέσω των Google Chrome, Mozilla Firefox και άλλων προγραμμάτων περιήγησης.
Χρησιμοποιεί περισσότερες πάνω από 400 πηγές από τις οποίες συλλέγει αποτελέσματα για τους χρήστες του (Bing, Yahoo, Apple Maps κ.ά), ωστόσο επιβεβαιώνει ρητά πως δεν χρησιμοποιεί στοιχεία που προέρχονται από την Google.
Τα χαρακτηριστικά αναζήτησης περιλαμβάνουν τα πάντα: από ειδήσεις και βίντεο, μέχρι πληροφορίες πτήσεων, προϊόντα και αγορές, ωστόσο ο όγκος των δεδομένων είναι σίγουρα μικρότερος από τους μεγάλους ανταγωνιστές.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την DuckDuckGo είναι δύο: η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και η ελευθερία του λόγου.
Όταν αναφερόμαστε στην ιδιωτικότητα, μιλάμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αναζήτησης, των δημογραφικών χαρακτηριστικών, της τοποθεσίας και άλλων ευαίσθητων στοιχείων.
Όταν μιλάμε για ελευθερία του λόγου, εννοούμε την εμφάνιση αποτελεσμάτων τα οποία δεν φιλτράρονται από τη μηχανή αναζήτησης και παρουσιάζονται στον χρήστη αμερόληπτα, χωρίς κανενός είδους λογοκρισία.
DuckDuckGo – Πώς προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του
Το DuckDuckGo άρχισε να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, από τότε που έγινε γνωστό πως πολλές μεγάλες ιστοσελίδες (με κύριους υπαίτιους την Google και το Facebook) συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών τους.
Τα δεδομένα αυτά τα χρησιμοποιούν για να προβάλλουν στους χρήστες στοχευμένες διαφημίσεις, ανάλογα με το ιστορικό αναζήτησής τους, ή ακόμα και για να τα πουλήσουν σε άλλους ιστότοπους, με το αζημίωτο φυσικά.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλα σκάνδαλα, με ένα από τα κυριότερα να είναι αυτό της Microsoft, η οποία παρέδωσε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να ξεπεράσει το εμπόδιο της κρυπτογράφησης και να παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες των χρηστών της.
Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι και το σκάνδαλο του 2020, οπότε και αποκαλύφθηκε πως περισσότεροι από 500.000 λογαριασμοί της πλατφόρμας Zoom -μαζί με τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες- ήταν διαθέσιμες προς πώληση στο «Σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web) έναντι μιας πολύ χαμηλής τιμής.
Όλα αυτά τα σκάνδαλα προκάλεσαν την ανησυχία των χρηστών, σε σχέση με το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα από τις διάφορες ιστοσελίδες και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για εναλλακτικές επιλογές, που σέβονται και προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών τους. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το DuckDuckGo.
Δεν αποθηκεύει δεδομένα
Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα μέσα από μια μηχανή αναζήτησης, η μηχανή αναζήτησης αποστέλλει στην ιστοσελίδα αυτή τη διεύθυνση IP σας, καθώς και τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτή (ποιες λέξεις χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, από που μπήκατε στην ιστοσελίδα κ.τ.λ).
Τα δεδομένα αυτά οι ιστοσελίδες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να σας προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις, ή εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζήτησης.
Οι μηχανές αναζήτησης επίσης χρησιμοποιούν το ιστορικό αναζήτησής σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υλικό αρκετών ετών και ευαίσθητα δεδομένα (π.χ: ιατρικές πληροφορίες, οικονομικά στοιχεία), καθώς και άλλα στοιχεία όπως είναι το φύλο, η ηλικία σας, η τοποθεσία σας, η οικογενειακή σας κατάσταση κ.ά.
Ωστόσο, η DuckDuckGo υπόσχεται ότι προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα, ακολουθώντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς δεν αποθηκεύει ούτε και πουλάει τα προαναφερθέντα αυτά στοιχεία και άρα τα αποτελέσματα αναζήτησης που «σερβίρει», δεν προσαρμόζονται με βάση αυτά.
Φυσικά, η DuckDuckGo εμφανίζει διαφημίσεις στους χρήστες προκειμένου να αποκομίσει κέρδη, εντούτοις στοχεύει στις λέξεις-κλειδιά που αναζητάτε εκείνη τη στιγμή και όχι στο ιστορικό ή τα δημογραφικά σας χαρακτηριστικά.
Έτσι, αν αναζητήσετε στιλό, η DuckDuckGo θα σας δείξει διαφημίσεις που σχετίζονται με στιλό. Εάν αλλάξετε την αναζήτησή σας σε χαρτικά, η DuckDuckGo θα σας δείξει διαφημίσεις που σχετίζονται με αυτά, σε αντίθεση με την Google, η οποία ενδεχομένως θα σας έδειχνε και πάλι ορισμένες διαφημίσεις σχετικές με στιλό.
Δεν υπάρχουν ανιχνευτές
Σύμφωνα με το «Search Engine Journal», η Google παρακολουθεί τους χρήστες του διαδικτύου στο 86% των 50.000 κορυφαίων ιστότοπων παγκοσμίως.
Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την υπηρεσία της Google, «Google Analytics» προκειμένου να αναλύσουν την πορεία της ιστοσελίδας τους και να βελτιώσουν την απόδοσή της (επισκεψιμότητα, χρόνος παραμονή του χρήστη κ.λ.π).
Ταυτόχρονα, η Google διαχειρίζεται τρία από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα διαφημίσεων εκτός αναζήτησης που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των sites: Adsense, Admob και DoubleClick.
Είναι δύσκολο, λοιπόν, να ξεφύγετε από την Google και ακόμα και αν το επιχειρήσετε, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της (Yahoo και Bing) παρακολουθούν επίσης τους χρήστες τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές προφίλ.
Το Facebook είναι ένας κολοσσός στον τομέα της τεχνολογίας που παρακολουθεί τους χρήστες παρασκηνιακά, με κάλυψη που αγγίζει το 36% των κορυφαίων ιστότοπων.
Το DuckDuckGo υπόσχεται πως αποκλείει τους ιχνηλάτες από άλλες μηχανές αναζήτησης και το Facebook, εγγυώμενη έτσι την ανωνυμία των χρηστών της.
DuckDuckGo – Ελευθερία του λόγου
Το DuckDuckGo προστατεύει τους χρήστες του από αυτό που ονομάζει «φούσκα φίλτρων», δηλαδή την τάση των μηχανών αναζήτησης να εμφανίζουν πρώτα τα αποτελέσματα που ενισχύουν τις πεποιθήσεις που ήδη έχουν, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για αυτούς.
Επομένως, εάν η Google γνωρίζει πως έχετε συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις, είναι εξαιρετικά πιθανό να σας εμφανίσει σε μια υψηλή θέση αποτελέσματα που ταιριάζουν με την πολιτική σας ταυτότητα και με τα οποία ήδη συμφωνείτε, βάσει της πρακτικής παροχής εξατομικευμένων αποτελεσμάτων.
Ταυτόχρονα, ενδέχεται να παραλείψει να συμπεριλάβει αποτελέσματα, στα οποία πιστεύει ότι δεν θα κάνετε κλικ. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εξάλειψη της πολυφωνίας και την ενίσχυση της πόλωσης, καθώς οι χρήστες σπάνια συναντούν δημοσιεύματα που αμφισβητούν τις ήδη υπάρχουσες αντιλήψεις τους.
Η DuckDuckGo, όμως, υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα αναζήτησης πρέπει να είναι αμερόληπτα και, ως εκ τούτου, εμφανίζει σε όλους τα ίδια αποτελέσματα, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, ιστορικού αναζήτησης και άλλων στοιχείων.
Το «σκάνδαλο» με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μολονότι το DuckDuckGo τονίζει ότι δεν λογοκρίνει αποτελέσματα και πως προστατεύει τους χρήστες του από την «φούσκα φίλτρων», η πρόσφατη αλλαγή στάσης της σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των μελών της.
Όπως είναι γνωστό, αρκετές εταιρείες μποϊκοτάρουν τη Ρωσία, αποσύροντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους από τη χώρα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που έγινε στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου.
Πολλές ήταν οι ιστοσελίδες που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα, αποφασίζοντας να σταματήσουν να είναι διαθέσιμες σε ρωσικά εδάφη, ενώ διάφορες μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι «φιλτράρουν εκτός» παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο και ρωσική προπαγάνδα.
Το ίδιο έκανε και το DuckDuckGo, με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Gabriel Weinberg, να δηλώνει στις 9 Μαρτίου ότι η μηχανή αναζήτησης αποφάσισε να υποβαθμίσει (να βάλει δηλαδή σε χαμηλότερη θέση) αποτελέσματα που σχετίζονταν με παραπληροφόρηση υπέρ της Ρωσίας, κάνοντάς τα με αυτό τον τρόπο λιγότερο ορατά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αντίστοιχες ιστοσελίδες που επικροτήθηκαν, η αντίδραση των χρηστών του DuckDuckGo ήταν έντονα αρνητική και αυτό εν μέρει συνέβη επειδή ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών που προτιμούν την εν λόγω μηχανή αναζήτησης, ανήκουν στη συντηρητική-δεξιά πολιτική πτέρυγα, που τείνει να συσπειρώνεται γύρω από ιδέες όπως είναι η κατάργηση της πολιτικής ορθότητας (η οποία από εκείνους συχνά θεωρείται ως προέκταση της απόλυτης ελευθερίας του λόγου).
Έτσι, οι χρήστες κατηγόρησαν το DuckDuckGo πως τους πρόδωσε, καθώς η απόφαση να φιλτράρει τα αποτελέσματα σήμαινε για εκείνους ότι είχε παραβιάσει την υπόσχεσή του περί ελευθερίας του λόγου, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη πως ένα σημαντικό μέρος του κοινού του τάσσεται υπέρ της Ρωσίας.
DuckDuckGo – Μειονεκτήματα
Όπως αναφέραμε και πριν, το DuckDuckGo αποτελεί μια ανερχόμενη μηχανή αναζήτηση, η οποία σίγουρα δεν έχει το τεράστιο οικονομικό και χρονικό πλεονέκτημα άλλων μηχανών αναζητήσεων, επομένως: Ο όγκος των δεδομένων δεν είναι εξίσου μεγάλος με εκείνον των Google, Yahoo, ή Bing, επομένως υπάρχουν περιορισμένα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ο αλγόριθμος δεν είναι εξίσου προηγμένος Δεν παρέχεται προστασία από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς Τα αποτελέσματα χαρτογράφησης και εικόνας δεν λειτουργούν εξίσου καλά με τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης
www.ieidiseis.gr