-Αφιερωμένη στη μνήμη της Έλκε Σπηλιοπούλου
Ημερίδα – συνάντηση εργασίας με θέμα «Το μέλλον του λόφου της Γαλανής, ως τμήμα του ευρύτερου, κηρυγμένου, αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας (Μνημείο UNESCO)» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, την Δευτέρα 04 Απριλίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ανάδειξη και την εκ νέου αναδάσωση του εμβληματικού λόφου της Γαλανής, ο οποίος είχε μεν αναγεννηθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007,αλλά καταστράφηκε πάλι τον Αύγουστο του 2021. Στο σπουδαίο αυτό έργο είχε πρωτοστατήσει η αείμνηστη τότε πρόεδρος του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Έλκε Σπηλιοπούλου, στη μνήμη της οποίας ήταν αφιερωμένη η εν λόγω ημερίδα.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία αρκετών συμπολιτών μας και φορέων, καθώς και της οικογένειας της Έλκε Σπηλιοπούλου. Περιλάμβανε αναφορές στο παρελθόν, μέσω οπτικοακουστικού υλικού και σε πολλές περιπτώσεις ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς οι ομιλητές αναφέρθηκαν με θερμά λόγια, στην πληθωρική και καταλυτική παρουσία και συμμετοχή της Έλκε. Θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε επίσης, το μέλλον του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος τον αρχαιολογικό χώρο δάσους.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, το Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της συνάντησης αυτής. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν η έφορος αρχαιοτήτων κ α Ερωφίλη Κόλλια και η πρόεδρος του συλλόγου κ α Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παν. Λάττας, η κ α Ελένη Γαζή από μέρους της εθελοντικής ομάδας “ΕΛΙΞ”, ο Δρ Γεώργιος Λυριντζής μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, καθώς και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Την συνάντηση εργασίας έκλεισε από μέρους του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ο ερευνητής Δρ Νικ. Προύτσος, καταθέτοντας πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις διαχειριστικές παρεμβάσεις και το μέλλον του εγγύς του αρχαιολογικού χώρου πρασίνου.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε, όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη θωράκισης του δασικού περιβάλλοντος του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, με προτάσεις για τη διαχείριση και ανάδειξη του, χωρίς να παραλείψουν να εκφράσουν τις ανησυχίες του για το μέλλον, που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας.